Οι ρήτορες του χθες και του σήμερα

Οι αγώνες ρητορικού λόγου ή αλλιώς επιχειρηματολογίας υπήρξαν ήδη από τα αρχαία χρόνια, όποτε η ικανότητα διάρθρωσης λόγου θεωρούνταν θεϊκό χάρισμα. Μάλιστα, ένας άνδρας έπρεπε να είναι καλός και στα έργα, δηλαδή στις πολεμικές υποχρεώσεις αλλά και στα λόγια, δηλαδή στην ομιλία και επιχειρηματολογία. Σημειώνεται ότι η επίσημη ρητορική κατοχυρώθηκε από τον Τεισία και τον Κόραξ το 466 π.Χ., οι οποίοι διαίρεσαν το ρητορικό λόγο σε διάφορα μέρη και ένας από τους δύο εξέδωσε το πρώτο εγχειρίδιο ρητορικής.

Σήμερα η παράδοση της ρητορικής συνεχίζεται παγκοσμίως. Οι σύγχρονοι μαθητές καλούνται, όπως κάποτε και οι αρχαίοι ρήτορες, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να αναπτύξουν επιχειρήματα για κάποιο θέμα.

Πλέον, υπάρχουν οργανωμένοι αγώνες ρητορείας σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αγώνες EUDC οι οποίοι φέτος διεξήχθησαν στο Τάλλιν της Εσθονίας και το 2019 θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα.

Επιπλέον, τη χρονιά του 2018 θα διοργανωθούν για πρώτη φορά οι μαθητικοί αγώνες επιχειρηματολογίας Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές», οι οποίοι θα λάβουν χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 17-18 Μαρτίου. Οι αγώνες αυτοί ξεχωρίζουν από όλους τους υπόλοιπους καθώς απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου κι επειδή θα γίνουν στην ελληνική γλώσσα.

Οι μαθητές, κάτω από την επίβλεψη μιας αξιόλογης επιστημονικής επιτροπής και υπό την καθοδήγηση κι αξιολόγηση έμπειρων κριτών, θα κληθούν να επιχειρηματολογήσουν για δύο μέρες εώς ότου αναδειχθούν δύο κυρίαρχες ομάδες στον τελικό των αγώνων.  Μία ομάδα μπορεί μόνο να κερδίσει.

Μήπως θα είναι η δική σου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *