Τα παιδιά ευπαθών ομάδων στη διαδικασία των εξετάσεων

Το Σάββατο 17/3/18 το θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι αγορητές ήταν αν τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων και οικογενειών πρέπει να λαμβάνουν μέρος στην διαδικασία των εξετάσεων ή όχι. Οι ασκούμενοι αγορητές ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες της κυβέρνησης, η οποία υποστήριζε πως τα συγκεκριμένα παιδιά θα έπρεπε να εισάγονται στη σχολή της επιλογής τους. Αντίθετα, η δεύτερη ομάδα ήταν της αντιπολίτευσης, η οποία ερχόταν σε αντιπαράθεση με την πρώτη ομάδα.

Η κάθε ομάδα επέλεγε έναν αγορητή ο οποίος με τη σειρά του είχε καταγεγραμμένα τα επιχειρήματα  που θα ανέλυε  στην συνέχεια. Η ομάδα της κυβέρνησης υποστήριζε πως τα παιδιά της συγκεκριμένης κατηγορίας θα έπρεπε να εντάσσονται στη σχολή της επιλογής τους χωρίς εξετάσεις είτε προφορικού είτε γραπτού λόγου. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, κατά τη δική τους άποψη θα έπρεπε να τους δίνονται επιπλέον επιλογές, ωστόσο και δικαιώματα.

Αντιθέτως, η ομάδα της αντιπολίτευσης αντέκρουσε τα παραπάνω επιχειρήματα υποστηρίζοντας τις δικές τους απόψεις. Παραθέτοντας λοιπόν τα επιχειρήματα και τις σκέψεις τους  ανέλυσαν τα εξής: Τα παιδιά τα οποία εντάσσονται σε αυτό το κοινωνικό σύνολο θα έπρεπε να περνούν από την διαδικασία των εξετάσεων και να αξιολογούνται αναλόγως οι ικανότητες τους. Ένα από τα πιο δυνατά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ήταν πως  αφαιρώντας την δυνατότητα των παιδιών να εξετάζονται, αυτόματα είναι σαν να τους τοποθετούμε μια ταμπέλα λέγοντας πως δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν αν δεν τους δοθούν επιπλέον ευκαιρίες και δικαιώματα. Ενώ, στο παρελθόν αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα επιτυχημένων παιδιών είτε με νοητική είτε με ανατομική αναπηρία.

Με αυτά τα επιχειρήματα και αυτές τις απόψεις και ιδέες η ομάδα η οποία επιλέχτηκε ως νικήτρια του αγώνα, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των κριτών, ήταν η ομάδα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να επαινέσουν και την ομάδα της κυβέρνησης, η οποία παρά τις δυσκολίες διέθετε και αρκετά δυνατά επιχειρήματα. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώνουμε πως τα παιδιά με νοητική ή ανατομική αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες ευκαιρίες τόσο στο θέμα της εκπαίδευσης όσο και σε κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα.

 

 

Άννα Γεωργιάδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *