Ίσες ευκαιρίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σήμερα, Σάββατο 17/03 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Το θέμα του πρώτου γύρου ήταν το εξής: «Τα τέκνα ευπαθών κοινωνικών ομάδων πρέπει να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στη σχολή προτίμησής τους». Η ομάδα της Κυβέρνησης ήταν το «ΓΕΛ Σύρου» και η Αντιπολίτευση ήταν οι «Φωστήρες».

Η Κυβέρνηση, αρχικά, ανέφερε τον ορισμό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη συνέχεια, υποστήριξε  ότι τα παιδιά αυτών των ομάδων πρέπει να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στη  σχολή που επιθυμούν γιατί πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα, τα οποία κατάγονται από μία εύπορη οικογένεια. Η πρώτη ομάδα διαφώνησε στο ότι είναι αδικία γιατί οι ευπαθείς ομάδες, όπως  για παράδειγμα οι πρόσφυγες και οι ανάπηροι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια.

Έπειτα, η Αντιπολίτευση τόνισε ότι τα παιδιά αυτά δεν σκέφτονται  καλά την επιλογή τους και φοιτούν σε σχολές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο των μαθημάτων. Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ανέφερε ότι τα παιδιά των ευπαθών ομάδων νιώθουν περιθωριοποιημένα από τους συμμαθητές τους, όμως με την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τις σχολές νιώθουν κοινωνικά αποδεκτά. Η Αντιπολίτευση πίστευε ότι τα παιδιά αυτά επαναπαύονται στην ιδέα ότι θα περάσουν σε μία σχολή χωρίς εξετάσεις και δεν διαβάζουν. Επιπλέον, ανέφεραν ότι το κράτος παρέχει δωρεάν μαθήματα μετά το τέλος του σχολείου. Τέλος,  η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι αν σπουδάσουν  στο μέλλον θα αποτελέσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Στο τέλος του γύρου οι κριτές σχολίασαν τις ομάδες. Για την Κυβέρνηση είπαν ότι είχε μία πολύ καλή παρουσία, είχε ωραία επιχειρήματα αλλά χρησιμοποίησαν υπερβολικές λέξεις και έκαναν πολλές ερωτήσεις στην αντίπαλη ομάδα, ενώ για την Αντιπολίτευση τόνισαν ότι έκανε πολύ φασαρία και δεν σεβάστηκε την άλλη ομάδα.

 

 

Κίτσογλου  Χρυσή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *