Κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση;

Σήμερα Σάββατο στις 17/03 πραγματοποιήθηκαν στις 10:00 π.μ οι Α’ προκριματικοί αγώνες Ρητορικής Τέχνης στα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος. Το θέμα του συγκεκριμένου προκριματικού αγώνα ήταν το εξής: «Τα τέκνα ευπαθών κοινωνικών ομάδων πρέπει να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στη σχολή προτίμησης τους». Είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω δύο ομάδες οι οποίες αντιπαρατέθηκαν με αντίθετα επιχειρήματα. Η Κυβέρνηση  ονομαζόταν «Με θέα στη θάλασσα» και η Αντιπολίτευση ονομαζόταν «Δεινοί συζυτηταί».

Το θέμα το οποίο επιλέχθηκε είναι ένα επίκαιρο θέμα το οποίο απασχολεί την σημερινή κοινωνία. Οι ομάδες της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης είχαν και οι δύο πειστικά επιχειρήματα και δομημένα πάνω σε θέματα. Η ομάδα της Κυβέρνησης στηρίχθηκε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και υποστήριξε ότι το Εκπαιδευτικό σύστημα είναι δομημένο. Η ομάδα της αντιπολίτευσης εστίασε στην Αξιοκρατία που πρέπει να υπάρχει για την εισαγωγή των μαθητών στη σχολή της προτίμησης τους και πρότεινε λύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Υπήρχε έντονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση δεν πρότεινε τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και έκανε μόνο αναφορά στο τρέχον πρόβλημα.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η εισαγωγή όλων των μαθητών σε Πανεπιστήμια θα βοηθήσει στην ανάδειξη μαθητών και την εύρεση ταλέντων και στην οικονομική ανάπτυξη του Κράτους. Αντικρούοντας το συγκεκριμένο επιχείρημα η Αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν γεννιέται κάποιος ταλέντο αλλά γίνεται. Και από τις δύο ομάδες αναφέρθηκαν παραδείγματα πάνω στα οποία στήριξαν τα επιχειρήματα και τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Η κυβέρνηση έφερε ως παράδειγμα εκπαιδευτικού συστήματος, το σύστημα της Γαλλίας, στο οποίο έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα να εισαχθούν σ’ ένα πανεπιστήμιο ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους όσον αφορά την εκπαίδευση. Η αντιπολίτευση έφερε ως παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας, στο οποίο οι μαθητές προσφέρουν ένα χρηματικό ποσό για την φοίτηση τους στο πανεπιστήμιο και έτσι οι μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης λόγω οικονομικών προβλημάτων μπορούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, το πρόβλημα της εισαγωγής των μαθητών σε Πανεπιστήμια με εξετάσεις ή χωρίς είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί ώστε να υπάρχει αξιοκρατία συμπεριλαμβανόμενες όλες τις πτυχές του προβλήματος.

 

 

Πεκοπούλου – Τσικαρδάνη  Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *