Ναι ή όχι στις εξετάσεις;

Οι ρητορικοί αγώνες ξεκίνησαν σήμερα στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Οι  δύο ομάδες λεγόντουσαν «Ομάδα β΄» και «Ομαδικότητα μηδέν». Το θέμα της λογομαχίας ήταν «Τα τέκνα ευπαθών κοινωνικών ομάδων πρέπει να εισάγονται, χωρίς  εξετάσεις, στην σχολή προτιμήσεις τους».

Η «Ομαδικότητα μηδέν» υποστήριξε ότι  οι εξετάσεις πρέπει να σταματήσουν επειδή δεν έχει κάθε παιδί τα κατάλληλα μέσα και την κατάλληλη υποστήριξη να διαβάσει και να περάσει στην σχολή της προτίμησής του. «Το να δίνουμε νέες ευκαιρίες σε παιδιά που την έχουμε πραγματικά ανάγκη το θεωρούμε πολύ σημαντικό για μια καλύτερη ζωή και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην κοινωνία» ανέφεραν.  Η αντιπολίτευση όμως  δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να σταματήσουν οι εξετάσεις επειδή τα παιδία μέσω των εξετάσεων θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. «Τα ευπαθή τέκνα δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους μαθητές όσον αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις, μόνο και μόνο λόγω των ενδοοικογενειακών ή και προσωπικών προβλημάτων τους».

Η αντιπολίτευση για να στηρίξει τα επιχειρήματά της παραλληλίζει τις πανελλήνιες εξετάσεις με έναν αγώνα δρόμου, «Όπως σε έναν αγώνα δρόμου όλοι οι αθλητές ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και διασχίζουν την ίδια απόσταση , έτσι και κατά την διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων όλοι οι μαθητές  διασχίζουν την ίδια απόσταση και τις ίδιες δυσκολίες ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να αναδειχθούν». Η κυβέρνηση όμως τόνισε ότι τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν πολλά οικογενειακά προβλήματα τα οποία δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρωθούν και να μελετήσουν.

Τελικά, οι κριτές του αγώνα συνεχάρησαν και τις δύο ομάδες για την άξια επαίνου επιχειρηματολογία τους και ανέδειξαν ως καλύτερη την ομάδα της κυβέρνησης η οποία σε αντίθεση με την ομάδα της αντιπολίτευσης υποστήριξε καλύτερα τα επιχειρήματά της.

 

Αντώνης Χολέβας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *