Διαχωρισμός ή ισότητα;

Θα έπρεπε και τα δύο φύλα να υποχρεώνονται σε στρατιωτική θητεία; Αυτό ήταν το ερώτημα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι οι μαθητές από τα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» και «Φρυγανιώτη» στους Αγώνες Ρητορικής που έλαβαν μέρος στις 17 Μαρτίου στα εκπαιδευτήρια της πρώτης ομάδας. Δύο διαφορετικές ομάδες, δύο διαφορετικές απόψεις! Ποια θα καταφέρει να πείσει τους κριτές;

Στο βήμα πρώτη ανεβαίνει μια ομιλήτρια της Κυβέρνησης «εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» υποστηρίζοντας την άποψη πως ναι, και τα δύο φύλα θα έπρεπε να υποχρεώνονται σε στρατιωτική θητεία. Αρχικά, προβάλλει ως επιχείρημά της, την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού καθώς στις μέρες μας οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα διαταραγμένες και επίφοβες. Άλλωστε μια τέτοια καινοτομία θα διεύρυνε σίγουρα τους επαγγελματικούς δρόμους  της γυναίκας και θα καταργούσε το «οι γυναίκες είναι αδύναμες», το οποίο είναι απλά και μόνο ένα «γελοίο στερεότυπο». Εξάλλου, και ποιον δε θα συγκινούσε η εικόνα μιας γυναίκας στρατιώτη με ένα μωρό στην αγκαλιά από μία περιοχή που έχει πληγεί από μια καταστροφή; Βέβαια καθώς  η φύση της γυναίκας είναι διαφορετική από του άντρα και λόγω γυναικολογικών αιτιών, θα πρέπει να τους δείχνεται επιείκεια. Την εξής τοποθέτηση έρχεται να αντικρούσει η αντιπολίτευση, δηλώνοντας πως ο στρατός δεν «αστειεύεται». Μια γυναίκα θα υπηρετήσει στον στρατό εφόσον είναι δική της επιλογή. Έχει συνείδηση για το τι πάει να κάνει και είναι αποφασισμένη. Δεν μπορείς να βάζεις με το ζόρι ένα αδύναμο πλάσμα στον στρατό.

«Άλλωστε δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στις διαφορές! Άλλο άντρας, άλλο γυναίκα!», τονίζει ο ομιλητής της αντιπολίτευσης. Ακόμη στην άποψη της κυβέρνησης, σχετικά με την γυναίκα και το μωρό στην αγκαλιά της, η αντιπολίτευση απάντα λέγοντας πως, τέτοια θέματα, αναλαμβάνει κυρίως η πυροσβεστική και στο πυροσβεστικό σώμα υπάρχουν ήδη αρκετές γυναίκες. Δηλώνει μάλιστα πως τα συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν άστοχο! Τέλος, κλείνοντας τον λόγο του ο τελευταίος ομιλητής της αντιπολίτευσης, παραθέτει στους αντιπάλους του το εξής ερώτημα: «Για ποιο λόγο επαναλαμβάνετε τα επιχειρήματα του προηγούμενου ομιλητή; Για να ροκανίζετε λίγο παραπάνω χρόνο;» Ένα ερώτημα το οποίο τελικά αφήνεται αναπάντητο.

Ποια ομάδα άραγε θα αναδειχθεί ως νικήτρια; Δύο ομάδες εξίσου δυνατές, δύο απόψεις πολύ καλά υποστηριγμένες. Μάλλον η δουλειά των κριτών θα είναι πολύ δύσκολη….!

 

 

Βαϊρινού Ελισάβετ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *