Μένουμε στο παρελθόν ή στο μέλλον;

Στον 3ο προκριματικό γύρο, οι ομάδες «Γνώθι σ’ αυτόν» και «Φιλαδελφάκια», κλήθηκαν να μπουν στην διαδικασία και να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν σχετικά με το αν η διδασκαλία ξένων γλωσσών (των πιο διαδεδομένων ευρωπαϊκών) στο σχολείο, είναι πιο σημαντική από την διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής.

Καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα, υπήρχε αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων και αυτό φαίνεται από τις συχνές ερωτήσεις που έκαναν οι δύο ομάδες, προκειμένου να αντικρούσουν τα επιχειρήματα της άλλης. Για παράδειγμα, μια ερώτηση ειπώθηκε από την ομάδα της κυβέρνησης (Γνώθι Σαυτόν) στην Αντιπολίτευση (Φιλαδελφάκια, για το πώς τα αρχαία ελληνικά θα βοηθήσουν στην πρόοδο του ελληνικού λαού. Η αντίπαλη ομάδα απάντησε ότι  αν δεν κατανοήσουμε πρώτα τις δικές μας ρίζες, δεν θα  μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους λαούς.

Σίγουρα, οι δύο ομάδες προσπάθησαν από ότι φάνηκε πολύ να υποστηρίξουν ότι η δική τους άποψη υπερισχύει έναντι των αντιπάλων. Σαν παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μερικά από τα επιχειρήματα που είπαν οι δύο ομάδες. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με την εκμάθηση ξένων γλωσσών μπορούμε να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς, να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας καθώς και να είμαστε σε επαφή με άλλους. Από την άλλη πλευρά τώρα, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι με τη συνέχιση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ρίζες μας και μάλιστα «να αντιμετωπιστεί η δυσλεξία», όπως δήλωσε ένα άτομο.

Εν κατακλείδι, μπορούμε άμεσα να καταλάβουμε ότι ήταν ένας ενδιαφέρον αγώνας με πλήθος επιχειρημάτων και από τις δύο ομάδες και αναδείχθηκε η αξία και των δύο απόψεων. Το θέμα με το ποια γλώσσα θα πρέπει να επικρατήσει έχει απασχολήσει γενιές και γενιές και όμως δεν έχει βρεθεί καμία απάντηση. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι η σημερινή γενιά θα δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα.

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *