Σάββατο 17/3/18 στους αγώνες ρητορικής οι γλώσσες ήρθαν σε αντιπαράθεση. Η ομάδα Α’ υποστήριζε την γλώσσα μας, την αρχαία μας Ελληνική γλώσσα. Αντίθετα η ομάδα Πολλυλογώτατου/ΓΕΛ Σύρου αντέκρουε τα επιχειρήματα και της απόψεις της Α’ ομάδας.
Η ομάδα Α’ αρχικά υποστηρίζει πως η γνώση και η διδασκαλίας των ξένων γλωσσών είναι πολύ πιο σημαντική από την διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής και ακόμα και της σημερινής καθομιλούμενης γλώσσας. Θεωρούν πως η Ελληνική γλώσσα είναι μη χρήσιμη. Επιπλέον, με δυνατά επιχειρήματα υποστηρίζουν πως οι ξένες γλώσσες είναι πιο χρήσιμες γιατί: Βοηθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση και στην ένταξή μας σε ένα ευρύτερο σύνολο. Επίσης διευρύνουμε τον πνευματικό μας ορίζοντα και μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα κείμενα ξένης λογοτεχνίας.
Επιπρόσθετα υποστήριξαν με σημαντικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση επιχειρήματα πως οι ξένες γλώσσες χρησιμοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα η γνώση τους αποτελεί εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής κουλτούρας. Όπως ήταν προφανές πολλά από τα παραπάνω επιχειρήματα αντικρούστηκαν από την αντίπαλη ομάδα. Οι απόψεις τους υποστηρίχτηκαν από την θεωρία, πως η Αρχαία Ελληνική γλώσσα αποτελεί τα θεμέλια και την βάση τόσο της Νέας Ελληνικής όσο και των υπόλοιπων ξένων γλωσσών.
Επίσης, ειπώθηκε το ερώτημα «Πώς μπορείς να κατανοήσεις και να μάθεις μια ξένη γλώσσα αν δεν ξέρεις την δική σου;». Επιπλέον, η συγκεκριμένη ομάδα είπε πως δεν μπορεί ένας πολιτισμός να προχωρήσει στο Μέλλον χωρίς να κοιτάξει τα χνάρια του παρελθόντος. Κλείνοντας λοιπόν με την επιχειρηματολογία των δύο ομάδων, δίνοντας το λόγο στη τελευταία ομάδα, υποστηρίζει ότι. Δίνοντας βάση στην εκμάθηση των νέων γλωσσών είναι αφορμή για πολλά οικονομικά προβλήματα των οικογενειών ή ακόμα και της ευρύτερης κοινωνίας.
Συνοψίζοντας λοιπόν, εφόσον είδαμε τα επιχειρήματα και τις απόψεις και της πρώτης ομάδας και της δεύτερης καταλαβαίνουμε πως υπάρχει μία ισχυρή μάχη του λόγου. Ίσως τελικά το θέμα της γλώσσας που έχει απασχολήσει για πολλούς αιώνες τους λαούς καταφέρει να επιλυθεί από την σημερινή γενιά, αποτελώντας τα συστατικά μιας τόσο σημαντικής εξέλιξης προς το μέλλον.