Εξετάσεις για λίγους;

Σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 2018 παρακολουθήσαμε έναν ιδιαίτερα αγώνα επιχειρηματολογίας. Κατά την διάρκειά του μαθητές γυμνασίου κλήθηκαν να υποστηρίξουν τις θέσεις της ομάδας τους με θέμα «Αν τα τέκνα ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα πρέπει να εισάγονται χωρίς γραπτές ή προφορικές εξετάσεις στη σχολή της προτίμησής τους». Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν η «Λόγου Χάριν» και η «Τεχνητές του Λόγου».

Στην αρχή του αγώνα δόθηκαν ορισμοί και διευκρινιστικές πληροφορίες για τους όρους: τέκνα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξετάσεις. Αξίζει να γίνει αναφορά στο επιχείρημα της Αντιπολίτευσης σύμφωνα με το οποίο, εάν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εισάγονται στη σχολή της προτίμησής τους χωρίς γραπτή ή προφορική αξιολόγηση, είναι πιθανό να μην πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις στο επάγγελμα τους. Αυτό το  γεγονός μειώνει το γόητρο του κράτους  και δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη οικονομική του κατάσταση. Σε αυτό το σημείο η Κυβέρνηση επισήμανε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην υγιή, ψυχολογική κατάσταση, όπως επίσης και στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική δικαιοσύνη και όχι μόνο στην αίγλη της χώρας.

Σε αυτή τη σύγκρουση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης  υπήρξε ομοφωνία σχετικά με την σημασία της εκπαίδευσης και τον καθοριστικό ρόλο της μόρφωσης στη ζωή του ατόμου. Όσον αφορά την ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι αγορητές της Κυβέρνησης τόνισαν το γεγονός ότι η φοίτηση στο σχολείο εφοδιάζει τον μαθητή με βασικές αρχές, ηθικές αξίες και προσφέρει ευκαιρίες εισαγωγής στη σχολή που επιλέγει ο κάθε μαθητής. Στη συνέχεια, η ομάδα της Κυβέρνησης ανέφερε την υποχρέωση της κοινωνίας να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά για την εισαγωγή τους σε οποιαδήποτε σχολή.

Συμπερασματικά, οι νεαροί αγορητές από τις δύο αντίπαλες ομάδες κατάφεραν να παραθέσουν  τα πιο σημαντικά επιχειρήματα της ομάδας τους, να αντικρούσουν επιτυχώς τα αντεπιχειρήματα και στο τέλος, να προβούν σε μία σύντομη σύνοψη των όσων ειπώθηκαν. Εκφράζοντας με πειθαρχία και σεβασμό τις απόψεις της ομάδας τους, οι αγορητές απέδειξαν την δύναμη του λόγου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση επίλυσης σημαντικών αντιπαραθέσεων.

 

Ελένη- Αναστασία Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *