«Γνώμη σου και γνώμη μου…»

17 Μαρτίου. Εκπαιδευτήρια «ο Απόστολος Παύλος». Αίθουσα 174. «Και τα δύο φύλα πρέπει να υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία;». Κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Δύο αντίπαλες ομάδες, οι « Λόγου χάριν» και « Φάρος του κόσμου». Έξι αγορητές . Ποίος θα υπερισχύσει; Ποια θα πείσει την κριτική επιτροπή;

«Η ασφάλεια της χώρας είναι πρώτη και σημαντικότερη, οπότε να μην σκεφτόμαστε μόνο την ισότητα, που αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρχει – αλλά όχι για θέματα στρατού!» φώναξε δυνατά ο 2ος ομιλητής της 2ης ομάδας, χτυπώντας το χέρι του στο θρανίο. Σε γενικά πλαίσια, κατά την διάρκεια του αγώνα δεν υπήρχαν πολλές διαμάχες, αλλά κυρίως ερωτήσεις. Η πρώτη ομάδα δεν είχε εμπειρία οπότε δεν ήταν τόσο άνετη όσο η δεύτερη, που είχε ξαναπάρει μέρος σε αγώνες ρητορικής. Αρχικά, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον λόγο των παιδιών, όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι αγορητές αργούσαν να απαντήσουν, που αποτελούσε μείων για αυτήν την ομάδα.

Έπειτα, τα επιχειρήματα των δύο ομάδων ήταν πολλά! Η κυβέρνηση ήταν υπέρ του να υπηρετούν και τα δύο φύλα στο στρατό και πρόβαλε και πολλά επιχειρήματα, μερικά από τα οποία ήταν: α) οι γυναίκες αποκτούν αυτοάμυνα και είναι πιο θαρραλέες, β) όλοι είναι ίσοι άρα τα χρόνια θητείας τους πρέπει να είναι ίδια, δηλαδή 9 μήνες, γ) έδωσαν ένα παράδειγμα αναφέροντας την Μπουμπουλίνα που ήταν ηρωίδα του 1821, δ) κάποιες φορές υποτιμούν τις γυναίκες, άρα η στρατολόγηση είναι ένας τρόπος να δείξουν την ισότητα. Η αντιπολίτευση είχε επίσης πολλά επιχειρήματα όπως: α)οι άνδρες έχουν μυϊκή δύναμη και οι γυναίκες όχι άρα δεν είναι πολύ χρήσιμες στο στρατό, β) οι άνδρες από μικρή ηλικία παίζουν με πολεμικά παιχνίδια και όπλα οπότε με ευκολία θα χειρίζονται τα αληθινά όπλα σε περίπτωση πολέμου, γ) η ασφάλεια της χώρας υπερισχύει οπότε πρώτα πρέπει να σκεφτόμαστε την ασφάλεια και μετά την ισότητα, δ) όταν η μητέρα πηγαίνει σε πόλεμο και λείπει από το σπίτι για χρόνια δεν ανατρέφει το παιδί σωστά.

Συνοψίζοντας, τα επιχειρήματα των ομάδων ήταν πολύ καλά και πειστικά. Οι κριτές φάνηκαν να έχουν εκτιμήσει την προσπάθεια των αγορητών και να είναι πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

 

Ιωαννίδου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *