Τα Αρχαία Ελληνικά και η σημασία τους

Φέτος στις 17 Μαρτίου, μαθητές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας διαγωνίστηκαν στους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος». Στον 3ο γύρο, οι ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες με ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας, το εάν είναι πιο σημαντική η διδασκαλία των  ξένων γλωσσών από ότι της Αρχαίας Ελληνικής στα σχολεία.

Οι δύο ομάδες αναφέρθηκαν κυρίως για το άμα οι ξένες γλώσσες ή τα Αρχαία Ελληνικά βοηθούν περισσότερο στην καθημερινότητα και στο μέλλον. Η Κυβέρνηση άρχισε τον αγώνα με τρεις παγκόσμια αναγνωρισμένες ως σημαντικές γλώσσες, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Γαλλικά. Η Αντιπολίτευση ανέφερε πως τα σχολεία είναι η πιο σημαντική πηγή για τα Αρχαία Ελληνικά. Δεν παρέλειψαν όμως, πως το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και πρόσθεσαν στις ξένες γλώσσες και τα Ισπανικά. Υποστήριξαν έντονα πως τα Αρχαία οξύνουν το νου, κάτι που δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες γλώσσες. Η απόφαση της Κυβέρνησης το ότι οι ξένες γλώσσες είναι η τεχνολογία και ότι από ξένους φυσικούς ανακαλύφθηκε το άτομο, δημιούργησε μια βαριά ατμόσφαιρα στην αίθουσα. Αυτή την γνώμη εκμεταλλεύτηκε η Αντιπολίτευση και απάντησε με έγκυρα επιχειρήματα που αφορούσαν τον πολιτισμό και την ιστορία την Ελλάδας, τονίζοντας ότι από τα Αρχαία και τον Αρχαίο πολιτισμό προήλθαν σημερινές φυσικές έννοιες.

Οι κριτές δεν ξέχασαν να δείξουν στην Κυβέρνηση, πως οι επαναλήψεις των ομιλιών τους ήταν κουραστικές. Σε όλη την διάρκεια του αγώνα τα παιδιά φαίνονταν να μην είχαν άγχος και ότι ένιωθαν σίγουρα για τα επιχειρήματά τους. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε φυσικά το ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάποια «λάθος» στοιχεία στο ιστορικό κομμάτι. Στο τέλος του αγώνα η νίκη πήγε στην Αντιπολίτευση, δηλαδή στην ομάδα «Αγράμματοι Δικηγόροι», καθώς τα επιχειρήματα που παρουσίασαν ήταν, σύμφωνα με τους κριτές, σαφή, έγκυρα και δυνατά.

Συμπεραίνοντας, οι δύο ομάδες είχαν δυνατά και σίγουρα επιχειρήματα ώστε να επιχειρηματολογήσουν τις απόψεις τους. Για αυτόν τον λόγο έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στους κριτές. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, ήταν η νίκη της Αντιπολίτευσης με σωστά επιχειρήματα τα οποία εντυπωσίασαν όλο το κοινό και τους κριτές.

 

Γιώργος Κραχτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *