ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΡΟΜ ΡΗΤΟΡΕΣ

Μετά τη λήξη του Β’ γύρου των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης (Δενδροποτάμου) Δημήτρης Κέρκας και Φώτης Σαγκούρης, απάντησαν σε κάποιες ερωτήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή τους στους Αγώνες και την μέχρι τώρα εμπειρία τους.

Όσο περιμένουμε να αποφασίσουν οι κριτές τον νικητή του αγώνα ρητορικής που προηγήθηκε, δέχθηκαν να μου παραχωρήσουν μία συνέντευξη. Τα παιδιά δε φάνηκαν να έχουν αγωνία, άλλωστε, όπως μου είπαν, είχαν έρθει καθαρά για την εμπειρία και όχι για τη νίκη.

-Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε στους Ρητορικούς Αγώνες;

Δημήτρης: Λοιπόν, θα σας πω μια ιστορία. Νομίζω θα γνωρίζετε τον Πατέρα Αθηναγόρα και το θαύμα που έχει κάνει στο Δενδροπόταμο. Ο πατέρας Αθηναγόρας έχει ιδρύσει δύο ομάδες ρητορικής στο Δενδροπόταμο, «Το Φάρο του Κόσμου» και την ομάδα στην οποία βρίσκομαι εγώ. Είμαστε όλοι Ρομά, και γι’ αυτό ονομαστήκαμε «Ρομ ρήτορες». Όνειρο του πατέρα Αθηναγόρα είναι να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από τους Ρομά. Εγώ δεν έχει πολλές μέρες που μπήκα στην ομάδα, αντικατέστησα ένα άλλο παιδί που δεν μπορούσε να έρθει σήμερα. Δεν πρόλαβα ούτε προετοιμασία να κάνω, ούτε τίποτα.

Φώτης: Εγώ έχω περισσότερο καιρό που είμαι στην ομάδα, έχουμε κάνει μερικές προσομοιώσεις, αλλά όσο να ‘ναι αγχώνομαι.

-Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε σχετικούς αγώνες;

Δημήτρης: Ναι ναι, πρώτη φορά, και είναι πολύ ωραία, είναι τέλεια.

-Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει όσον αφορά τους αγώνες επιχειρηματολογίας και γενικότερα τι θεωρείτε πως κερδίζετε από αυτούς;

Δημήτρης: Το πιο σημαντικό πράγμα που έχω κερδίσει είναι για μένα η ομαδικότητα και που έχουμε μάθει να δουλεύουμε μαζί σαν μια ομάδα. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι και οι φιλίες που έχω κερδίσει, οι φίλοι που έχω κάνει μέσα σε μια μέρα, μέσα σε λίγες ώρες. Δεν το περίμενα!

Φώτης: Και επίσης μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και καινούριες λέξεις!

-Κληθήκατε να υποστηρίξετε πως η στρατιωτική θητεία πρέπει να υπηρετείται μόνο από άνδρες. Είναι αυτή μια άποψη που υιοθετείτε και οι ίδιοι;

Φώτης: Ναι, εννοείται.

Δημήτρης: Δεν έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που πιστεύω, όχι.

 -Τέλος, πώς αξιολογείτε την μέχρι τώρα εμπειρία σας στους Αγώνες; Θα δηλώνατε συμμετοχή και του χρόνου;

Φώτης: Πιστεύω ότι ο πατέρας Αθηναγόρας θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτές τις δύο ομάδες, γιατί θέλουν πολλά παιδιά να συμμετάσχουν. Φυσικά και θέλω να ξαναέρθω! Και του χρόνου θα κάνουμε και καλύτερη προετοιμασία, γιατί τώρα δεν είχαμε πολύ χρόνο, συναντηθήκαμε μόνο δύο φορές.

Δημήτρης: Και ευχαριστούμε πραγματικά τον Πάτερ Αθηναγόρα, γιατί με θέληση και αγάπη ήρθαμε ως εδώ και θα συνεχίσουμε.

 

 

Ιωάννα Στογιαννάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *