Η αναμφίβολη αξία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 2018 αγορητές τάξεων λυκείου κλήθηκαν να διαπραγματευτούν  το αν η διδασκαλία των ξένων γλωσσών (των πιο διαδεδομένων ευρωπαϊκών) στον σχολικό χώρο, είναι πιο σημαντική από τη διαδικασία της αρχαίας ελληνικής.

Αφού δόθηκαν οι διευκρινίσεις από την ομάδα της Κυβέρνησης για τις βασικότερες έννοιες του θέματος, “ξένες γλώσσες” και “διδασκαλία”, διευκρινίστηκε ότι με τη φράση πιο σημαντική από την αρχαία ελληνική γλώσσα δεν εννοούν την κατάργηση της αλλά  τον περιορισμό των διδακτικών ωρών και της διδακτέας ύλης. Επιπλέον η ομάδα της Κυβέρνησης χρησιμοποίησε το επιχείρημα της κατοχής πτυχίου ξένης γλώσσας  που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την εύρεση εργασίας θα  μπορεί να το παρέχει το σχολείο στον μαθητή.

Στη συνέχεια οι ομιλητές έκαναν αναφορά στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα καθώς θα χρειαστεί περισσότερο από την αρχαία που είναι ουσιαστικά μία νεκρή γλώσσα. Στο παραπάνω επιχείρημα οι αγορητές της Αντιπολίτευσης αντέκρουσαν λέγοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά και να παραμελεί την ταυτότητά του και τον πολιτισμό που την απαρτίζει.  .

Συμπερασματικά, στον συγκεκριμένο αγώνα έγινε φανερή η σημασία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και η “αντικατάσταση” της από ξένες και επικρατέστερες. Το μάθημα των αρχαίων  δεν υπονομεύεται καθόλου, καθώς αποτελεί το θεμέλιο της νέας. Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε  την σημαντική προσφορά των ξένων γλωσσών στην σημερινή καθημερινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *