Διδασκαλία αρχαίας ή ξένης γλώσσας;

Σήμερα  17/03 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Αγώνες  Ρητορικής Τέχνης στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Θέμα του τρίτου γύρου ήταν «Η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο σχολείο είναι πιο σημαντική από τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής». Η ομάδα της Κυβέρνησης ονομαζόταν «Αγορητές της Έδεσσας» και η ομάδα της αντιπολίτευσης ονομαζόταν «Δεινοί Συζητηταί».

Η Κυβέρνηση ξεκινώντας  ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ξέρεις μια ξένη γλώσσα γιατί η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Έτσι οι Έλληνες μπορούν να αναζητήσουν δουλειά σε Ευρωπαϊκές χώρες  γιατί η κρίση  «μαστίζει» την Ελλάδα. Επίσης, είπαν ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν έχει πρακτική σημασία στην καθημερινή μας ζωή. Η Αντιπολίτευση διαφώνησε και είπε ότι τα αρχαία ελληνικά χρησιμεύουν στην καθημερινότητα μας, όπως στην ιατρική. Επίσης, η Αντιπολίτευση τόνισε ότι οι ξένες γλώσσες μειώνουν την ελληνική και επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης των μαθητών. Η Κυβέρνηση είχε ένσταση πάνω σε αυτό γιατί θεωρεί ότι οι ξένες γλώσσες διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες του μαθητή. Επιπλέον, η Αντιπολίτευση πιστεύει ότι τα αρχαία ελληνικά ενισχύουν τη γλώσσα μας γιατί  τα νέα ελληνικά είναι η συνέχεια  της γλώσσας. Τέλος, η Κυβέρνηση είπε ότι οι ξένες γλώσσες δεν αλλοτριώνουν τον πολιτισμό μας.

Στη συνέχεια, η Αντιπολίτευση ανέφερε ότι οι μαθητές θα έχουν τον χρόνο στο πανεπιστήμιο να μάθουν όσες  ξένες γλώσσες θέλουν. Επίσης, είπε ότι οι γονείς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα των μαθημάτων. Η Αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι ξένες γλώσσες βοηθούν τα παιδιά να κάνουν σπουδές στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα μεταπτυχιακό.

Τέλος, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι σαν Έλληνες που είμαστε πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ελληνική γλώσσα και να μην την υποβαθμίζουμε, ενώ η Κυβέρνηση πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

 

Κίτσογλου Χρυσή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *