Αρχαία Ελληνικά ή ξένες γλώσσες;

Το Σάββατο 17/03,  διεξήχθησαν οι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στα εκπαιδευτήρια «Απόστολου Παύλου». Ο Γ’ προκριματικός γύρος, είχε θέμα την διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο σχολείο έναντι της Αρχαίας Ελληνικής». Οι ομάδες ήταν, της Κυβέρνησης «Οι νέες Αγορήτριες» και της Αντιπολίτευσης «Οι τρείς Χάριτες».

Ανάμεσα στις δύο ομάδες υπήρχε ιδιαίτερος ανταγωνισμός και πλήθος επιχειρημάτων. Το θέμα πάνω στο οποίο εστίασαν οι δύο ομάδες ήταν, κατά πόσο θα βοηθήσει η διδασκαλία ή όχι των ξένων γλωσσών και των Αρχαίων Ελληνικών στην ανάπτυξη του Ελληνικού κράτους. Η Κυβέρνηση ανέφερε ότι καταλαβαίνει το στόχο της Αντιπολίτευσης για την σημαντικότητα της εκμάθησης της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας όμως πιστεύει ότι πρέπει να αναπτυχθεί η Ελληνική κοινωνία, πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, που οι νέοι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να αποκτήσουν νέο τρόπο σκέψεις. Η Αντιπολίτευση αντικρούοντας την Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι πολλοί από τους νέους που θα φύγουν στο εξωτερικό δεν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Ελλάδα και ότι πρέπει να παραμείνουν στην πατρίδα τους για να τη βοηθήσουν, αφού η οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν είναι κάτι μόνιμο.

Τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ήταν ποικίλα. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η διδασκαλία των Ευρωπαϊκών  γλωσσών στα σχολεία  βοηθάει  στην ανάπτυξη νέων ιδεών. Τόνισε ότι με την εκμάθηση ξένων γλωσσών οι νέοι γνωρίζουν νέους πολιτισμούς, νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέο τρόπο σκέψεις και δεν πρέπει να τους περιορίζουμε αλλά να τους βοηθάμε να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Η Αντιπολίτευση ανέφερε, ότι μέσω της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας μαθαίνουμε καλύτερα τη Νέα Ελληνική και μπορούμε να κατανοήσουμε Αρχαία Ελληνικά κείμενα αρχαίων ποιητών. Επίσης υποστήριξε ότι η γλώσσα αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο αλλά και της ρίζες κάθε χώρας.

Καταληκτικά, θα πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη τα επιχειρήματα των ομάδων και να αναρωτηθούμε τι θα ήταν καλύτερο για τους μαθητές και τι θα βοηθούσε περισσότερο στην ανάπτυξη του Ελληνικού κράτους.

 

Πεκοπούλου- Τσικαρδάνη Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *