Ξένες γλώσσες ενάντια στα Αρχαία Ελληνικά

Σήμερα 17 Μαρτίου 2018 τελείωσε η πρώτη μέρα στο διαγωνισμό ρητορικής στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Στην αίθουσα 205 το θέμα του 3ου γύρου έχει σχέση με την διδασκαλία των ξένων γλωσσών (των πιο διαδεδομένων ευρωπαϊκών) στο σχολείο , είναι πιο σημαντική από τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής.

Η λογομαχία των δύο ομάδων ξεκινά με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης τα οποία αναφέρονται στο πόσο χρήσιμες είναι οι ξένες γλώσσες στη ζωή μας, π.χ.  στον πολιτικό και στον διαφημιστικό τομέα ,στην καλλιέργεια της οικονομικής συνείδησης ,στην ανταλλαγή φοιτητών , στην επικοινωνία των λαών, καθώς και στην εργασία, όπου γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι πλέον απαραίτητη . Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υποτιμώντας την αρχαία ελληνική γλώσσα διαπράττουμε «ύβρις»  προς την μητρική μας γλώσσα, η οποία προέρχεται από την αρχαία. Επίσης, η αντιπολίτευση επαναλαμβάνει συνεχώς ότι τα αρχαία αποτελούν ένα εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις και ότι αποτελεί η κυρίαρχη ρίζα της ιατρικής και της φαρμακευτικής.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν απαντήθηκαν κάποια από τα ερωτήματα της σχετικά με τα βιογραφικά σημειώματα και την τεχνολογική συζήτηση. Έτσι, αυθαίρετα θεωρεί, χωρίς καμία ένδειξη, ότι η αντιπολίτευση συμφωνεί με τις προθέσεις και τις σκέψεις της. Ακόμα επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες για να μπορέσουν οι άνθρωποι να εξελιχτούν. Τέλος, αντικρούουν τις απόψεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την γένεση της ιατρικής και της φαρμακευτικής στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι ιατρικές και τεχνολογικές επιστήμες εξαρτούνται σε μεγάλο βαθμό  από το εξωτερικό. Για την ακριβέστερη κατανόηση  αυτής της αντίκρουσης, ο 3ος ομιλητής από την ομάδα της κυβέρνησης ο Μιχάλης Γκολεμής  αναφέρει μια παροιμία: «Οι αρχαίοι έδωσαν τα φώτα, μα έμειναν τυφλοί».

Καταλήγοντας, το λόγο πήραν η κριτική επιτροπή η οποία ευχαρίστησε τους διαγωνιζόμενους για την προσπάθεια τους και παρακάλεσαν όλους όσους βρίσκονταν στην αίθουσα να αποχωρίσουν, ώστε να αποφασιστεί ο νικητής της αναμέτρησης.

 

Σαλαμπάς Αναστάσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *