Στρατιωτική θητεία σημαίνει ισότητα φύλων;

Σήμερα, Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» διεξήχθη τις μεσημεριανές ώρες ο Β΄ Γύρος των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Η Κυβέρνηση, «Με θέα στην θάλασσα», και η Αντιπολίτευση, «Βελλαΐτες», συμμετείχαν σε έναν αγώνα με θέμα «Και τα δύο φύλα πρέπει να υποχρεώνονται σε στρατιωτική θητεία».

Με την είσοδο των κριτών στο χώρο διεξαγωγής, η πρώτη ομιλήτρια της Κυβέρνησης, μετά από κλήση του Προέδρου, έδωσε αρχικά τον ακριβή ορισμό του θέματος, δηλαδή πως οι γυναίκες πρέπει να υποχρεώνονται σε θητεία διάρκειας εννέα μηνών. Ορισμός με τον οποίο συμφώνησε και η ομάδα της Αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, τα μέλη της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας τη στρατιωτική θητεία του γυναικείου φύλου, ανέφεραν χαρακτηριστικά ως επιχειρήματα την κατάρριψη στερεοτύπων ανάμεσα στα δύο φύλα, την κατάλληλη προετοιμασία σε περιόδους πολέμου, τη διάπλαση -πνευματική και σωματική- των γυναικών μέσα από την στρατιωτική εκπαίδευση και τον παραλληλισμό του στρατού ως μικρογραφία της υπάρχουσας κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της Αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε, ως τεκμήρια για την υποστήριξη της θέσης της, την άρνηση τους για την τέλεση στρατιωτικής θητεία από τις γυναίκες, τη σωματική, κυρίως, αδυναμία του γυναικείου φύλου στα «καψόνια», την ένταξη των γυναικών στο χώρο του στρατού μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, τη μη γυναικεία συμμετοχή σε πολεμικές αναμετρήσεις, τη δημιουργία συμπεριφορών και γεγονότων που προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο αναστάτωση και ένταση.

Όμως, κατά τη διάρκεια του αγώνα επιχειρηματολογίας, η Κυβέρνηση, αποτελούμενη μόνο από κορίτσια νεαρής ηλικίας εξαπέλυσε κατηγορίες προς τα μέλη της αντιπολίτευσης για συνεχή επανάληψη επιχειρημάτων, ασάφεια, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια προς το αντίθετο φύλο.

Συνοψίζοντας, οι δυο ομάδες παρουσίασαν διαφορετικά επιχειρήματα για τη στήριξη της άποψης τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ζητηθούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

 

Ελευθερία-Ραφαέλλα Γερολύμου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *