Στο Β’ γύρο των μαθητικών αγώνων ρητορικής τέχνης που έλαβαν χώρα στις 17 Μαρτίου στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος», τα «Φιλαδελφάκια» ήταν η Κυβέρνηση και η ομάδα της Αντιπολίτευσης ήταν οι «Ρομ Ρήτορες» (που αγωνίζονταν με ένα μέλος λιγότερο). Οι παραπάνω συμμετείχαν σε μία αντιπαράθεση με θέμα το ερώτημα εάν τα δύο φύλα πρέπει να υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία.
Αρχικά, δόθηκε από τον πρώτο ομιλητή της Κυβέρνησης ο ορισμός της εννεάμηνης στρατιωτικής θητείας. Κυριότερο από όλα ήταν η προστασία της πατρίδας σε ενδεχόμενο πολέμου, και της γενικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Υποστηρίχθηκε πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν τη θητεία τους. Τη θέση αυτή της ομάδας του βάσισε στην ισοτιμία των φύλων, στην αδικία που συνιστά αυτή η διάκριση και στην ενίσχυση και ισχυροποίηση του Ελληνικού Στρατού μέσω της αύξησης του δυναμικού.
Ο πρώτος ομιλητής της Αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην σωματική αδυναμία των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, πράγμα που τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές στην υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά και λιγότερο δεκτικές σε οποιαδήποτε στρατιωτική εκπαίδευση πιθανόν να λάβουν. Ακόμη, τόνισε ότι το ισχύον σύστημα λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια.
Η δεύτερη ομιλήτρια της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στην εξάλειψη της «ευάλωτης» γυναικείας φύσης μέσω της στρατιωτικής εκπαίδευσης, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης τους και στην κατάρριψη των απαρχαιωμένων στερεοτύπων που θέλουν τις γυναίκες μόνο συζύγους και νοικοκυρές. Από την άλλη η Αντιπολίτευση αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την ικανότητα τους να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες. Η Κυβέρνηση ανέφερε, ωστόσο, ότι πολλές γυναίκες ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους δραστηριότητες και επαγγέλματα και θα ήταν άδικο να τους στερηθεί η δυνατότητα συμμετοχής.
Στους δύο τελευταίους λόγους της, η Αντιπολίτευση υποστήριξε πως τα δύο φύλα είναι ίσα αλλά όχι ίδια, και σε διαφορετικές συνθήκες ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο, λέγοντας πως η σκληρότητα του στρατιωτικού περιβάλλοντος δεν ταιριάζει στις γυναίκες εξίσου με τους άνδρες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας αφού οι γυναίκες θα αναγκάζονται να είναι απούσες για μεγάλα διαστήματα.
Ερωτήματα δεν τέθηκαν από καμία από τις δύο ομάδες, ενώ οι ομιλίες ήταν αρκετά σύντομες. Σε κλίμα ευγενούς άμιλλας οι συναγωνιστές συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον και άφησαν τους κριτές να συσκεφθούν και να καταλήξουν στο ποια ομάδα είναι η νικήτρια.
Ιωάννα Στογιαννάρη