Στρατιωτική θητεία: Υποχρέωση ή πρωτοβουλία;

Στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες  ρητορικής  τέχνης  στα  εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος». Στο Β’ γύρο των αγώνων, τέθηκε το ζήτημα για το αν πρέπει και τα δύο φύλα να  υποχρεώνονται σε στρατιωτική θητεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα «Ομαδικότητα μηδέν» που ανέλαβε το ρόλο της Κυβέρνησης και οι «Αγράμματοι δικηγόροι» που ανέλαβαν το ρόλο της Αντιπολίτευσης, κατάφεραν  να  υποστηρίξουν τις θέσεις τους με άρτια δομημένα επιχειρήματα.

Ο πρώτος ομιλητής της Κυβέρνησης ξεκίνησε δίνοντας έναν ορισμό για το θέμα σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες πρέπει να τελούν στρατιωτική θητεία, καθώς στην Ελλάδα  η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή και εφόσον υπάρχουν ίσα δικαιώματα, θα πρέπει να υπάρχουν και ίσες υποχρεώσεις. Επιπλέον, στον ορισμό τονίστηκε ότι αν κάποια γυναίκα λόγω εγκυμοσύνης ή προβλήματος υγείας, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα στρατιωτικά της καθήκοντα, έχει το δικαίωμα μη συμμετοχής. Σε περίπτωση μάλιστα που μια γυναίκα φοιτεί σε κάποια σχολή, μπορεί να κάνει προσωρινή παύση σπουδών μέχρι να ολοκληρώσει τη στρατιωτική της εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, η ομάδα της Αντιπολίτευσης αποδεχόμενη εν μέρει τον ορισμό, τάθηκε κατά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι το να υποχρεώνεις κάποιον οδηγεί στη στέρηση του δικαιώματος ελευθερίας του, κάτι το οποίο είναι αντιδημοκρατικό.

Έπειτα, προσέθεσαν ως επιχείρημα ότι η γυναίκα είναι μητέρα και δημιουργεί τη ζωή. Είναι αντιφατικό, λοιπό, να ζητείται από τη δημιουργό της ζωής να αφαιρεί ζωές. Τέλος, πρόσθεσαν ότι η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική στις Η.Π.Α.

Εν συνεχεία, ένας από τους ομιλητές της Κυβέρνησης υποστήριξε τις θέσεις του υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Ένα ηχηρό επιχείρημα ήταν η κατάρριψη σεξιστικών στερεοτύπων, διότι εφόσον υπάρχει ισότητα μεταξύ των  δύο φύλων, τέτοιες αντιλήψεις είναι αβάσιμες. Επιπλέον, τόνισαν ότι με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, θα υπάρξει μεγαλύτερο πολεμικό δυναμικό για την Ελλάδα, καθώς και ότι εφόσον ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών  που φοιτούν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ποιός ο λόγος να μην τελούν και στρατιωτική θητεία. Μάλιστα για να αποκτήσουν επιπλέον ισχύ τα επιχειρήματα τους, έφεραν ως παράδειγμα τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η οποία ήταν γυναίκα και με τη συμβολή της μπόρεσε να απελευθερωθεί το έθνος μας από την Τουρκοκρατία, το 1821.

Η Αντιπολίτευση αναρωτήθηκε αν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από τη ζωή και αντέκρουσε το επιχείρημα της Κυβέρνησης  περί αύξησης του πολεμικού δυναμικού, τονίζοντας ότι υπάρχει ήδη αρκετό πολεμικό δυναμικό στη χώρα και χωρίς τις γυναίκες. Τέλος, μετά από εκτενή ανάλυση των θέσεων και των δύο ομάδων, αποχαιρετίστηκαν με εγκάρδιες χειραψίες.

 

Μαρία Ποντσιχίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *