Στα πλαίσια των πανελλήνιων μαθητικών αγώνων ρητορικής τέχνης «Μαθητές Αγορητές» που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» στις 17 Μαρτίου αγωνίστηκαν δύο ομάδες με θέμα: «Και τα δυο φύλα πρέπει να υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία». Η ομάδα «Η δύναμη πειθούς» ήταν η Κυβέρνηση, ενώ η ομάδα της Αντιπολίτευσης ήταν οι «Πανσυμπάντιοι Φωστήρες οι Μέγιστοι».
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με τον ορισμό της στρατιωτικής θητείας. Η Κυβέρνηση τόνισε ότι κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση να υπηρετήσει για την πατρίδα του. Εφόσον οι γυναίκες συμπεριλαμβάνονται και αυτές στους πολίτες ενός κράτους,τότε είναι εξίσου δικαίωμα και υποχρέωση των γυναικών να υπηρετήσουν στο στρατό. «Είμαστε ίσοι, είμαστε και οι δύο πολίτες, οπότε η στρατιωτική θητεία πρέπει να πραγματοποιείται και από τις δύο πλευρές» επισήμανε η ομάδα της Κυβέρνησης και έθιξε το θέμα της ισοτιμίας των δύο φύλων. Επιπλέον, θεώρησαν πως η στρατιωτική εκπαίδευση θα βοηθήσει τις γυναίκες σε θέματα αυτοάμυνας και δυναμισμού.
Τα παραπάνω επιχειρήματα απέκρουσε η Αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πρώτα πως η στρατιωτική θητεία δεν έχει στόχο την αυτοάμυνα και την προσωπική προστασία, αλλά την προετοιμασία για εμπόλεμες καταστάσεις. Η Αντιπολίτευση υποστήριξε πως ο άνθρωπος έχει κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά που μάλιστα έχουν αποδειχθεί επιστημονικά από κοινωνιολογικές και βιολογικές έρευνες. Όσον αφορά τον άντρα, έχει τον ρόλο του προστάτη, όχι από προσωπική επιλογή, αλλά από την έμφυτη ικανότητα του να προσανατολίζεται καλύτερα και να έχει περισσότερη μυϊκή δύναμη. Βασισμένοι σε αυτά τα στοιχεία, τόνισαν πως δεν τίθεται ζήτημα σεξιστικής αντιμετώπισης, αλλά ρεαλιστικής προσέγγισης.
Συνοψίζοντας η Κυβέρνηση έδωσε περισσότερη έμφαση στο ότι και τα δύο φύλα έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Επίσης, θεώρησαν λάθος να προσεγγίζεται το ζήτημα με την άποψη ότι «συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες πρέπει να εντάσσονται σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια». Η Αντιπολίτευση με την σειρά της τόνισε ότι σέβεται τη θέση της γυναίκας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να την υποβιβάσει. Ωστόσο, είπαν ότι στις βίαιες καταστάσεις επικρατεί το δίκαιο του δυνατού και ότι η γυναίκα λόγω των έμφυτων χαρακτηριστικών της ίσως δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Θεωρούν, όμως, τη στήριξη των γυναικών στην καθημερινή ζωή του πολέμου εξίσου σημαντική.