Αναγκαία ή μη η γυναικεία στρατιωτική θητεία;

Στης 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι πανελλήνιοι μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Στο Β’ γύρο του αγώνα τέθηκε το θέμα: εάν πρέπει και τα δύο φύλα να υποχρεώνονται σε στρατιωτική θητεία. Η ομάδα της Κυβέρνησης ήταν οι «Διττόσαυροι» και η ομάδα της Αντιπολίτευσης ήταν «Το τρίο της επιτυχίας».

Αναλυτικότερα, η Κυβέρνηση τόνισε πως είναι αναγκαίο να εκτελούν στρατιωτική θητεία και οι γυναίκες καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων περί ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Πέρα από αυτό οι γυναίκες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολέμου. Τέλος, διατύπωσε ότι με την εκπαίδευση αυτή οι γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε περίπτωση ανάγκης και αυτοάμυνας.

Αντιθέτως, η Αντιπολίτευση επισήμανε πως η γυναίκα έχει μικρότερη μυϊκή δύναμη σε σύγκριση με κάποιον άνδρα και γι’ αυτό το λόγο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το ίδιο αποδοτικά σε κάποιες καταστάσεις. Επιπλέον, η χώρα θα επιβαρυνθεί οικονομικά καθώς θα αναγκαστεί να συντηρεί και τον γυναικείο πληθυσμό κατά την περίοδο θητείας τους. Το τελευταίο επιχείρημα βασίστηκε στο γεγονός ότι η γυναίκα λόγω πιθανής εγκυμοσύνης δεν θα καταφέρει να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία της.

Συνοψίζοντας, οι δύο ομάδες προσπάθησαν να αναδείξουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα επιχειρήματα τους. Οι «Διττόσαυροι» τοποθετήθηκαν υπέρ της στρατιωτικής θητείας και των δύο φύλων, ενώ το «Τρίο της επιτυχίας» κατά της θέσης αυτής.

 

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *