Δημοσιότητα: ένας τρόπος αποφυγής ποινής;

Σήμερα, Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» διεξήχθη ο Δ΄ Γύρος των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Η Κυβέρνηση, «Με θέα τη θάλασσα», και η Αντιπολίτευση, «Τρεις χάριτες», επιχειρηματολόγησαν με θέμα «Οι ποινές να είναι αυστηρότερες σε δημόσια πρόσωπα που διαπράττουν κάποιο έγκλημα».

Ο αγώνας ρητορικής ξεκίνησε με την πρώτη ομιλήτρια της ομάδας του Λόγου να δίνει τον ορισμό του θέματος σύμφωνα με τον οποίο οι ποινές περιλαμβάνουν χρηματικό ποσό, φυλάκιση και κάθειρξη. Το επίθετο «αυστηρός» αναφέρεται στην ύπαρξη επιπλέον ποινών. Τα δημόσια πρόσωπα ανήκουν στο χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού. Το έγκλημα αφορά κάθε είδους κακούργημα. Με τον προαναφερθέν ορισμό συμφώνησε και η ομάδα του Αντίλογου.

Αρχικά, τα μέλη της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας την επιπρόσθετη ποινή των δημόσιων προσώπων, ανέφεραν στην επιχειρηματολογία τους την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, την άσκηση επιρροής προς τους νέους ανθρώπους, τον παραδειγματισμό του κοινωνικού συνόλου και το σωφρονισμό του ατόμου το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο τη δημόσιας σφαίρας.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της Αντιπολίτευσης στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης της, δηλαδή τη μη αύξηση των ποινών για τα πρόσωπα της δημοσιότητας, έκανε αναφορά στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το διαχωρισμό των ανθρώπων, την παράβαση του συντάγματος, την αποφυγή αντιδράσεων του κοινού και τα προβλήματα τα οποία, ίσως, δημιουργηθούν σε οικογενειακό επίπεδο.

Συνοψίζοντας, οι δυο ομάδες, του Λόγου και του Αντίλογου, ενθουσίασαν τους κριτές με τα επιχειρήματα τους και το δυναμισμό που απέπνεαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

 

Ελευθερία-Ραφαέλλα Γερολύμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *