Αυστηρότερες ποινές για τους διάσημους;

Ο Δ’ γύρος των Μαθητικών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», ολοκληρώθηκε με τις ομάδες «The Adventurers» ως Κυβέρνηση και «Ομάδα Β» ως Αντιπολίτευση να διαλέγονται σχετικά με το αν τα δημόσια πρόσωπα χρήζουν αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης.

Η πρώτη ομιλήτρια της Κυβέρνησης είπε πως διάσημα πρόσωπα (π.χ. ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, πολιτικοί) δεν πρέπει να τιμωρούνται ελαφρύτερα από τους απλούς πολίτες για τα ίδια εγκλήματα. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν πως ένας εκατομμυριούχος δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται όπως κάποιος με μέτριο εισόδημα, συνεπώς πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση στην επιβολή των ποινών. Από την πλευρά της η πρώτη ομιλήτρια της Αντιπολίτευσης υποστήριξε πως είναι και αυτό ένα είδος διάκρισης κατά των διασήμων, και θεώρησαν ανούσια την επιβολή αυστηρότερων ποινών, καθώς τα δημόσια πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να τις ελαφρύνουν και να μην τις εκτίσουν εξ ολοκλήρου.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, υποστήριξε ότι η αυστηρότερη ποινή θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα της κατάστασης, θα σωφρονίσει τους εγκληματίες και θα εξαλείψει τα πιθανά παραθυράκια του νόμου που τους επιτρέπουν να ξεφεύγουν. Τόνισε τη σημασία της ισότιμης αντιμετώπισης των εγκληματιών, με σκοπό την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η Αντιπολίτευση δεν πείστηκε ότι οι αυστηρότερες ποινές είναι ο τρόπος για την επίτευξη της ισότιμης μεταχείρισης και υποστήριξε πως θα κάνουν τους εγκληματίες απλώς πιο ευρηματικούς. Επιμένοντας στα επιχειρήματα της, δήλωσε πως η νίκη θα πρέπει να δοθεί στην ομάδα της Αντιπολίτευσης.

Τέλος, η Κυβέρνηση είπε πως η παρούσα κατάσταση κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην απόδοση της δικαιοσύνης, πως δεν είναι δίκαιο να τιμωρούνται ελαφρύτερα οι διάσημοι απλώς επειδή έχουν αυτή την ιδιότητα και πως με αυτό το τρόπο αυξάνεται η εγκληματικότητα, δε μειώνεται.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μια εξαιρετική επίδειξη υγιούς συναγωνισμού και η ιδανική κατακλείδα για την πρώτη μέρα των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης.

 

Ιωάννα Στογιαννάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *