Αυστηρές ή ελαστικές ποινές στα διάσημα άτομα;

Στον Δ’ Γύρο των πανελλήνιων μαθητικών αγώνων ρητορικής τέχνης οι ομάδες της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης διαπραγματεύτηκαν το θέμα για το αν οι ποινές στα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι αυστηρότερες, όταν διαπράττουν εγκλήματα. Η Κυβέρνηση με ονομασία «Ομάδα Β» και η Αντιπολίτευση με ονομασία «Ρομ Ρήτορες» συζήτησαν στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» στις 17 Μαρτίου στο πλαίσιο των αγώνων επιχειρηματολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι, ακριβώς λόγω της διασημότητας των προσώπων αυτών και της έντονης προβολής τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα. Αποτελούν πρότυπα της κοινωνίας και μέσω της τιμωρίας τους παραδειγματίζεται και το κοινό που τους υποστηρίζει. Επιπλέον, η Κυβέρνηση μίλησε για τα εγκλήματα του «Λευκού Κολάρου» που αφορούν σκάνδαλα με υπέρογκα χρηματικά ποσά και διευκρίνισε πως αυτά τα εγκλήματα πολλές φορές μένουν ατιμώρητα λόγω της ισχύς των προσώπων αυτών.

Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα, η Κυβέρνηση τόνισε πως θα ήταν σωστό να επιβάλλονται οι ποινές χωρίς καμία εξαίρεση. Το κοινό έχει την εντύπωση πως τα δημόσια πρόσωπα και αυτά που έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζονται με ευνοϊκότερες συνθήκες από τους φορείς της δικαιοσύνης. Με το να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις θα γίνει σαφές πως όλα τα μέλη αντιμετωπίζονται το ίδιο, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής τάξης. Έτσι, επιτυγχάνεται η ισοτιμία και η δικαιοσύνη.

Σε αυτό το σημείο δόθηκε ένα παράδειγμα από την Κυβέρνηση σχετικά με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, κύριο Σαββίδη, ο οποίος λόγω την αλαζονείας του εισχώρησε στον αγώνα ποδοσφαίρου με ένα πιστόλι. Με τις αυστηρότερες ποινές θα δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση, όπου τα χρήματα είναι ο πρωταγωνιστής και όχι η δικαιοσύνη.

Στον αντίποδα, η Αντιπολίτευση υποστήριξε τη θέση της λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι, επειδή αποτελούν σημείο θαυμασμού για τον κόσμο, θα ήταν καλύτερο να δέχονται ελαστικότερες ποινές και όχι ποινές φυλάκισης. Με αυτή την άποψη διαφώνησε η Κυβέρνηση που θεώρησε ότι η εκ γενετής τάση των ανθρώπων για αντιγραφή παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Στέλλα Νικητάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *