Στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Στο Δ’ Γύρο του αγώνα τέθηκε το ερώτημα εάν πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές στα δημόσια πρόσωπα όταν διαπράττουν εγκλήματα. Η συγκεκριμένη «μάχη» ήταν μεταξύ αγοριών. Η ομάδα της Κυβέρνησης ήταν η «Ομάδα Γ», ενώ από την άλλη πλευρά η ομάδα της Αντιπολίτευσης ήταν οι «Δεινοί Συζητηταί».
Αναλυτικότερα, η Κυβέρνηση ανέφερε πως τα δημόσια πρόσωπα (πολιτικοί, άνθρωποι της τηλεόρασης και της τέχνης κ.λ.π.) εκπροσωπούν το λαό και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα για παραδειγματισμό και σωφρονισμό. Επιπλέον, θεώρησε πολύ δύσκολο και απίθανο ένα δημόσιο πρόσωπο να διαπράξει ένα έγκλημα σε μία στιγμή αδυναμίας. Τέλος, τόνισε πως τα δημόσια πρόσωπα, από την αρχή έχουν επίγνωση της θέσης της οποίας βρίσκονται και πρέπει να αναλαμβάνουν τις επιπτώσεις των παραπτωμάτων τους.
Αντιθέτως, η Αντιπολίτευση επισήμανε πάνω στη θέση αυτή πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο. Πέρα από αυτό, τα δημόσια πρόσωπα στιγματίζονται αρκετά από τα σχόλια του κοινού οπότε και άλλες αυστηρότερες ποινές δεν είναι αναγκαίες. Τέλος, η δικαιοσύνη δεν πρέπει να κυνηγάει το άτομο αλλά την πράξη.
Συνοψίζοντας, οι δύο ομάδες προσπάθησαν να αναδείξουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα επιχειρήματα τους. Η «Ομάδα Γ» τοποθετήθηκε υπέρ της αυστηρότερης ποινής προς τα διάσημα πρόσωπα, ενώ «Δεινοί Συζητηταί» κατά της θέσης αυτής.
Χριστίνα Μιχαηλίδου