Τα δικαιώματα δέχονται απειλή από την τρομοκρατία;

Τη δεύτερη ημέρα (18/3/2018) των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» διεξήχθη η ημιτελική φάση με τις ομάδες της Κυβέρνησης, «Ομιλητές Έδεσσας», και της Αντιπολίτευσης, «Τεχνητές του Λόγου», να συγκρούονται λεκτικά για την υποστήριξη της θέσης τους στο θέμα με τίτλο «Η απειλή από την τρομοκρατία αιτιολογεί τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών των πολιτών».

Αρχικά, η Κυβέρνηση επισήμανε τον ορισμό του θέματος. Αναλυτικά, η λέξη «τρομοκρατία» δηλώνει την επιβολή φόβου από την πλευρά ενός ατόμου ή συνόλου ανθρώπων προς το κράτος και η «απειλή» αναφέρεται στο αίσθημα του φόβου για την ανθρώπινη ζωή. Επίσης, το ρήμα «αιτιολογεί» με τη σειρά του δικαιολογεί τις πράξεις του εκάστοτε κράτους και ο «περιορισμός» είναι η μη κατάργηση των δικαιωμάτων με στόχο την ευημερία των πολιτών. Τέλος, οι ατομικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες από το σύνταγμα. Η Αντιπολίτευση σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν έκανε αναφορά στην αποδοχή ή στην απόρριψη του προαναφερθέντος ορισμού.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Κυβέρνησης για τη στήριξη της θέσης τους και τον περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανέφεραν ως επιχειρήματα την ασφάλεια των πολιτών και την επιθυμία του λαού για τη μείωση των ατομικών τους ελευθεριών. Από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση ανέφερε την αύξηση της τρομοκρατίας, την αδικία την οποία υφίστανται οι πολίτες και πως η ασφάλεια είναι προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ομάδες, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ρητορικής στην προσπάθεια τους για την πρόκριση τους στον τελικό πολλές φορές ήρθαν σε σύγκρουση.

 

Ελευθερία- Ραφαέλλα Γερολύμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *