Στο Δ’ Γύρο των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος», οι ομάδες με τα ονόματα «Νέες αγορήτριες» ως Κυβέρνηση και «Φάρος του Κόσμου» ως Αντιπολίτευση, διαπραγματεύθηκαν το θέμα για το εάν οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρότερες σε δημόσια πρόσωπα που διαπράττουν εγκλήματα.
Η Κυβέρνηση έδωσε τον ορισμό του θέματος προς αποφυγή ασαφειών διευκρινίζοντας ότι τα δημόσια πρόσωπα προέρχονται από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και ότι αποτελούν πρότυπα κυρίως για τα νεαρά παιδιά.
Στη συνέχεια, η Αντιπολίτευση τόνισε πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι σύμφωνα με το Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. Στη συνέχεια, πρόσθεσαν ότι κάποιος, εφόσον έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της δίκαιης δίκης, που σημαίνει ότι στη δίκη του πρέπει να παρίσταται ένας δικηγόρος προς υπεράσπιση του και ο δικαστής να βγάλει μια δικαστική απόφαση αμερόληπτα.
Έπειτα, η Κυβέρνηση αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι, εφόσον οι διάσημοι είναι ευρέως γνωστά πρόσωπα με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, πρέπει να τιμωρούνται. Μάλιστα, πολλές φορές οι διάσημοι χρησιμοποιούν το όνομα που έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουν την ποινή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο πρέπει όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ίδια επίδραση στην κοινωνία. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δικαστές αθωώνουν τους διάσημους, επειδή τους δωροδοκούν, οπότε η επίκληση στην αυθεντία του νόμου δεν διαμορφώνει και ένα ισχυρό επιχείρημα.
Από την άλλη πλευρά η Αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι νέοι χάνουν εύκολα τα πρότυπα τους, αν εκείνα διαπράξουν ένα παράπτωμα ή κάτι κατακριτέο, ενώ η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι αν οι νέοι είναι μικροί σε ηλικία δεν έχουν την κριτική ικανότητα να απομυθοποιήσουν τα λανθασμένα δημόσια πρότυπα τους.
Τέλος, η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι εφόσον ένας πολιτικός που έχει θεσπίσει ένα νόμο, παραδείγματος χάρη για τη φοροδιαφυγή και μετά από λίγο διάστημα τον παραβιάζει, πως περιμένει από τους πολίτες, να τον τηρήσουν;
Μαρία Ποντσιχίδου