Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ημιτελική φάση των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης στα πλαίσια των πανελλήνιων μαθητικών αγώνων «Μαθητές Αγορητές» που διεξήχθησαν στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η ομάδα «Εύλαλοι» , οι οποίοι έπρεπε να υποστηρίξουν με θετική επιχειρηματολογία το θέμα που τους δόθηκε «Η απειλή από την τρομοκρατία αιτιολογεί τον περιορισμό ατομικών ελευθεριών των πολιτών». Η Αντιπολίτευση με όνομα «Κορυφαία Συνάντηση» έπρεπε να παραθέσει τα κατά της θέσης αυτής.
Η Κυβέρνηση ξεκίνησε με τον ορισμό της τρομοκρατίας. Όρισε την τρομοκρατία ως μεθοδικές και άριστα προμελετημένες ενέργειες και πράξεις ανθρώπων με σκοπό τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης. Η ομάδα της κυβέρνησης άρθρωσε την επιχειρηματολογία της βασισμένη στην εξής φράση «Η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή». Επισήμανε πως όσοι περιορισμοί ελευθεριών ισχύσουν θα είναι με φιλικό πνεύμα και με σεβασμό στο πρόσωπο του πολίτη για να προστατευτεί το δημοκρατικό πολίτευμα.
Στη συνέχεια, έγινε σαφής διαχωρισμός των δικαιωμάτων σε θεμελιώδη όπως είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και σε ατομικά όπως είναι αυτό της ιδιωτικότητας. Η Κυβέρνηση θεωρούσε πως τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι σημαντικότερα και δεν υπάρχει λόγος προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων αν χαθεί η ανθρώπινη ζωή από τις τρομοκρατικές απειλές. Η κυβέρνηση ενστερνίστηκε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου του Τζον Λοκ και επισήμανε πως ο στόχος της είναι η προστασία των πολιτών, επιτυγχάνοντας μία αρμονική συμβίωση.
Η Αντιπολίτευση απέκρουσε πρώτα την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης λέγοντας πως όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων είναι εξίσου σημαντικά και η διάκριση αυτή είναι αρκετά υποκειμενική. Υποστήριξε πως ο «έλεγχος και η φιλικότητα δεν ταυτίζονται». Ο έλεγχος των ελευθεριών που θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση είναι αντίθετος με το φιλικό κλήμα που ανέφερε. Επιπλέον, συμφώνησε πως τα συντάγματα στηρίζονται στο κοινωνικό συμβόλαιο αλλά τα συντάγματα αυτά συντάχθηκαν σε καιρό που οι απειλές για τον πολίτη διέφεραν.
Επιπρόσθετα, η Αντιπολίτευση μίλησε για την διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας του ανθρώπου και για την αύξηση της ξενοφοβίας. Τέλος, θεώρησε πως υπάρχουν διαφορετικοί και πιο δραστικοί τρόποι για την προστασία των πολιτών από τις τρομοκρατικές απειλές και έκλεισε λέγοντας πως με αυτό το τρόπο «η τρομοκρατία νικάει, γιατί σκοπός της είναι να αλλάξει την καθημερινότητα μας και να μας φοβίσει».
Στέλλα Νικητάκη