Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πνευματική εξέλιξη

Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο τελικός αγώνας ρητορικού λόγου, στα εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος, με πρωταγωνιστές μαθητές Λυκείου. Το θέμα που επιλέχθηκε για τον τελικό αγώνα ήταν το ότι η σωματική αδυναμία δεν επιτρέπει τα άτομα να εξελιχθούν.

Η Κυβέρνηση αφού έδωσε τον ορισμό προέβη στην επιχειρηματολογία της. Σύμφωνα με αυτή τα άτομα με σωματική αδυναμία αποξενώνονται, μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι και μη έχοντας διάθεση να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Πολλές φορές μάλιστα πέφτουν θύμα αρνητικής κριτικής από τον περίγυρο τους, ενώ κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους κρίνει. Επιπλέον, προσέθεσε ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς το κράτος δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη μετακίνηση τους. Στη συνέχεια ο άξονας στον οποίο κινήθηκε, ήταν ότι όταν κάποιος δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση,  τότε οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα είναι αναποτελεσματικό καθώς και ότι λόγω της αρνητικής κριτικής  τα άτομα επηρεάζονται παρόλο που μερικές φορές δεν το δείχνουν. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες , η εξέλιξη τους είναι ανέφικτη.

Η Αντιπολίτευση βέβαια, προέβη στην άρση αυτών  των επιχειρημάτων θέτοντας ερώτηση στην Κυβέρνηση γιατί δεν προσφέρει τις υποδομές  για τα άτομα αυτά. Όσον αφορά την αρνητική κριτική από τον κοινωνικό περίγυρο, η λύση είναι η παιδεία, που πάλι σε μεγάλο βαθμό μερίδιο ευθύνης φέρει η Κυβέρνηση. Έπειτα  πολλοί άνθρωποι με σωματική αδυναμία, παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, κατάφεραν να διακριθούν σε  τομείς όπως επιστήμη και πολιτική, καθώς στο μυαλό δεν υπάρχει όριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Franklin Roosevelt που διετέλεσε 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αστροφυσικός Stephen Hawking. Αλλά και στον αθλητισμό υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ατόμων με σωματικές αδυναμίες στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Τέλος, έπειτα από ένα αγώνα λόγου που έδωσε τροφή για σκέψη στο κοινό, κατάφερε να αναδειχθεί ως νικήτρια ομάδα, η Αντιπολίτευση.

 

Μαρία Ποντσιχίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *