Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου, στα πλαίσια του διαγωνισμού ρητορικής τέχνης “ΕΛΑΡΤ”, ο οποίος λαμβάνει χώρα στα Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος”, οι ομάδες “Τα παιδιά του Αριστοτέλη” και “Τεχνήτριες του Λόγου”, κυβέρνηση κι αντιπολίτευση αντίστοιχα, λογομάχησαν πάνω στο θέμα του δεύτερου γύρου, “Τα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου αποτελούν μέσο ανάδειξης δεξιοτήτων των συμμετεχόντων”.
Η κυβέρνηση υποστήριξε το γεγονός ότι τα ριάλιτι σόου μπορούν να αναδείξουν τα ταλέντα των συμμετεχόντων τους. Αρχικά, επεσήμανε ότι οι εν λόγω εκπομπές βοηθούν στην εύρεση εργασίας, μιας και λειτουργούν ως διαφήμιση των ταλέντων του εκάστοτε ατόμου, το οποίο έχει ως σκοπό την ανάδειξη του ταλέντου του στο ευρύ κοινό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την σταδιοδρομία του γνωστού Γεωργίου Αγγελόπουλου, ή αλλιώς “Ντάνο”, ο οποίος εισήλθε στον χώρο της showbiz μέσω του πασίγνωστου ριάλιτι σόου “Survivor”. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα, κατ’ αυτήν, όπως το παραπάνω, όπου οι συμμετέχοντες κερδίζουν βάσει των δεξιοτήτων τους κι όχι της τηλεοπτικότητας, που αποφέρουν στον εκάστοτε τηλεοπτικό σταθμό. Έπειτα, έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι αρκετοί από τους νικητές αυτών των εκπομπών συνεχίζουν την σταδιοδρομία τους βάσει αυτών που έχουν δείξει στις εκπομπές αυτές, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι το ταλέντο είναι το κατ’ αρχήν κριτήριο για την “πρωτιά” σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση προασπίστηκε ότι τα ριάλιτι σόου δεν έχουν σκοπό την ανάδειξη των ταλέντων των συμμετεχόντων. Κατ’ αρχάς, τόνισε ότι αυτά τα σόου έχουν ως απώτερο σκοπό το χρήμα και μόνο το χρήμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η παραγωγή πίσω από αυτά τα σόου θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της τηλεθέασης, δίχως να δίνει σημασία στον παράγοντα των δεξιοτήτων του ατόμου. Δηλαδή, επιλέγονται άτομα, τα οποία θα “φέρουν νούμερα” στον εκάστοτε σταθμό, είτε χάρις την δυναμικότητα του χαρακτήρα τους, είτε χάρις την εξωτερική τους εμφάνιση. Μ’ άλλα λόγια, γίνεται για άλλη μία φορά, προώθηση της ήττονος προσπάθειας. Επιπλέον, θεώρησε ότι τα ταλαντούχα άτομα, δεν θα αναζητήσουν μια θέση εργασίας μέσω τέτοιου είδους εκπομπών, αλλά θα επιδιώξουν την επίτευξη των ονείρων τους με την σκληρή δουλειά. Τέλος, ανέφερε ότι μέσω των εκπομπών αυτών, προάγονται η εμπορευματοποίηση της τέχνης και εσφαλμένα πρότυπα, μ’ αποτέλεσμα να ευτελίζεται και να καταπατάται το πνεύμα και η ψυχή.
Εν κατακλείδι, υπήρξαν ισχυρά επιχειρήματα για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί η ανάδειξη των ταλέντων του ατόμου μέσω των ριάλιτι σόου κι από τις δύο ομάδες, πράγμα το οποίο προξενεί σε όλους μας το δίλλημα για το κατά πόσο μπορούν αυτές οι εκπομπές να βοηθήσουν τα ταλαντούχα άτομα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους ή αν απλά καπηλεύονται μερικά δυναμικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων.
Σάββας – Αρσένιος Θεοδωρίδης