Η ανθρώπινη ασφάλεια είναι θέμα μείζονος σημασίας

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου, οι ομάδες “Αγορητές της Έδεσσας” μαζί με τις “Fem Power”, κυβέρνηση κι αντιπολίτευση αντίστοιχα, συζήτησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού ρητορικών αγώνων “ΕΛΑΡΤ”, ο οποίος λαμβάνει χώρα στα Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος”, πάνω στο θέμα του τρίτου γύρου “Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν ποδηλατοδρόμους”.

Η κυβέρνηση προασπίστηκε ότι οι ποδηλατοδρόμοι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα αστικά κέντρα. Αρχικά, επεσήμανε ότι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν ως απότοκο την έντονη πίεση, που ασκείται στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Απόρροια αυτού είναι η αύξηση της κίνησης, και κατ’ επέκταση η ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι η δομή των πόλεων δεν μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη των ποδηλατοδρόμων, φέροντας ως κύριο επιχείρημα ότι λόγω της αύξησης πληθυσμού, τα αυτοκίνητα στα αστικά κέντρα πληθαίνουν, οπότε η σμίκρυνση των αυτοκινητόδρομων για χάρη της ύπαρξης των ποδηλατοδρόμων θα όξυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό αδύνατο να αντιμετωπισθεί, εντείνοντας, έτσι, το ήδη υπάρχον πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι το κόστος δημιουργίας νέων ή συντήρησης των ήδη υπαρχόντων ποδηλατοδρόμων ανέρχεται σε ένα αστρονομικό πόσο και δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας να επενδύσει στην ένταξη των ποδηλατοδρόμων στις πόλεις.

Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση υπερασπίστηκε ότι οι ποδηλατοδρόμοι είναι πλεονέκτημα της πόλης κι όχι μειονέκτημά της. Κατ’ αρχάς, αντιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι ποδηλατοδρόμοι αμβλύνουν και δεν εντείνουν το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και ότι δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, αλλά η συντήρηση τους, η οποία δεν είναι, τόσο κοστοβόρα, όσο ισχυρίστηκε η κυβέρνηση. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ποδηλατοδρόμοι αποτελούν ένα κίνητρο για την χρήση ποδηλάτων, η οποία με την σειρά της έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, όπως η ψυχαγωγία, η μείωση του άγχους, η μετακίνηση δίχως ρύπους και η αποφυγή συσσώρευσης του νέφους. Βάσει, λοιπόν, όλων των παραπάνω η αντιπολίτευση υποστήριξε μέχρι τέλους ότι η παρουσία ποδηλατοδρόμων είναι θετική για τις πόλεις, μιας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των ρύπων, στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και στη διευκόλυνση της μετακίνησης των νέων.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εξέθεσαν πολύ δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους και προβλημάτισαν αρκετά τους παρευρισκόμενους για το αν τελικά οι ποδηλατοδρόμοι είναι τόσο μεγάλο πλεονέκτημα όσο νομίζανε, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σκοπό του διαγωνισμού.
Σάββας – Αρσένιος Θεοδωρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *