Είναι ο ποδηλατόδρομος ωφέλιμος;

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος γύρος των 2ων ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΟΡΗΤΕΣ». Το θέμα του γύρου αυτού ήταν: «Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν ποδηλατόδρομους». Όπως και στους προηγούμενους γύρους, υπήρχαν δύο ομάδες, της Κυβέρνησης με το όνομα «Φεραίος» και της αντιπολίτευσης με το όνομα «Ρομ Ρήτορες». Το θέμα δεν προσφερόταν για βαθιά ανάλυση και για αυτό ο αριθμός των επιχειρημάτων είναι μικρός.

               Ο πρώτος ομιλητής της ομάδας «Φεραίος» άρχισε την αγόρευση του με τον ορισμό της λέξης «ποδηλατοδρόμος». Στη συνέχεια, υποστήριξε πως με την κατασκευή ποδηλατοδρόμου εμποδίζεται τόσο η κυκλοφορία των οχημάτων όσο και η κυκλοφορία των πεζών. Ο δεύτερος ομιλητής  της ίδιας ομάδας μίλησε για τα ατυχήματα, τα προβλήματα και τις εντάσεις που δημιουργούνται, καθώς ένας ποδηλατοδρόμος στενεύει τον υπόλοιπο δρόμο. Ο τρίτος ομιλητής τόνισε πως είναι περιττό έξοδο μια τέτοια κατασκευή, αφού δεν χρησιμοποιείται σωστά. Ο τέταρτος και τελευταίος ομιλητής συμφώνησε με τους συνομιλητές του και πρόσθεσε πως το ποδήλατο έχει καταντήσει ένα άχαρο μέσο μεταφοράς, αφού πολλά οχήματα σταθμεύουν στον ποδηλατόδρομο.

               Αντίθετα, ο πρώτος ομιλητής  της ομάδας «Ρομ Ρήτορες» διαφώνησε με την αντίπαλη ομάδα λέγοντας πως ο χώρος που καλύπτει ένας ποδηλατόδρομος είναι πολύ μικρός κι έτσι δεν δυσκολεύει την κίνηση είτε πεζών, είτε οχημάτων. Στη συνέχεια ο δεύτερος ομιλητής υποστήριξε πως με τη χρήση ποδηλάτων μειώνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος και επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων, αφού το ποδήλατο είναι το φθηνότερο μέσο μεταφοράς. Ο τρίτος ομιλητής ανέφερε πως η ποδηλασία είναι ένας ευχάριστος τρόπος άθλησης και, τέλος,  ο τέταρτος ομιλητής ολοκλήρωσε τα επιχειρήματα της ομάδας του προσθέτοντας πως η χρήση ποδηλάτου είναι ένα καλό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Άννα Ανδρεοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *