Ένα θέμα… Σχολικό!

 Κατά τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές», που διεξήχθησαν στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», τα μέλη της Κυβέρνησης «Αγορητές Χαλκηδόνας» και της Αντιπολίτευσης «Τα παιδιά του Αριστοτέλη» προσπάθησαν να αναπτύξουν και να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με την κατάργηση ή μη των μαθητικών κοινοτήτων, δηλαδή, του 5μελούς και 15μελούς συμβουλίου. Οι αγορητών της Κυβέρνησης ήταν η Ευαγγελία Νικολαϊδου, ο Γιώργος Μετλάρης και ο Βασίλης Κωνσταντινίδης. Ενώ, την Αντιπολίτευση εκπροσώπησαν ο Γιάννης Κώτσιος, η Σόνια Κοντογιάννη και η Όλγα Λιάκου.

Αρχικά, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, τα 15μελή και 5μελή συμβούλια πρέπει να καταργηθούν, γιατί οι έφηβοι δεν έχουν την ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις, λόγω της έλλειψης ωριμότητάς τους. Επίσης, οι μαθητικοί αυτοί σύλλογοι λειτουργούν μη δημοκρατικά, καθώς δεν είναι σωστό δεκαπέντε άτομα μόνο να παίρνουν αποφάσεις για ένα ολόκληρο σχολείο, του οποίου ο μαθητικός  πληθυσμός μπορεί να είναι και πάνω από 400 άτομα. Ένα άλλο πρόβλημα, κατά την Κυβέρνηση, είναι ότι βάζουν «ταμπέλες» στα παιδιά, γιατί ο πρόεδρος, για παράδειγμα, του 15μελούς συμβουλίου ταυτίζεται, συνήθως, με το πιο ικανό παιδί του σχολείου, κάτι το οποίο μπορεί να είναι λάθος. Επιπροσθέτως, πιστεύουν ότι είναι άσκοπη η λειτουργία των μαθητικών συμβουλίων, καθώς τα παιδιά δεν είναι σε θέση να ασκήσουν πολιτική. Ένα άλλο επιχείρημα, το οποίο τεκμηριώνει την θέση τους, είναι ότι ανάμεσα στους μαθητές αναπτύσσεται ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) μέσω της ανισότητας. Ένα μεγάλο κριτήριο που θέτει άσκοπη την λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, είναι ότι οι μαθητές ψηφίζουν με λάθος κριτήριο, δηλαδή, τη δημοσιότητα και όχι την ικανότητα. Ένα σοβαρό πρόβλημα, ακόμα, είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, καταστρέφονται φιλίες. Επίσης, μέσω των συμβουλίων αυτών δημιουργείται κομματοποίηση και προώθηση ακραίων ιδεολογιών.

Σε ερώτηση της Αντιπολίτευσης, αν πρέπει ο Σύλλογος Γονέων να είναι υπεύθυνος στη θέση του 15μελούς, η Κυβέρνηση απάντησαν θετικά, καθώς τα μέλη τους είναι ενήλικα. Ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα της Κυβέρνησης, στη συνέχεια, είναι ότι στο εσωτερικό του 15μελούς συμβουλίου, επικρατεί μια χάβρα και ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία, λόγω του λάθους κριτηρίου ψήφου που προαναφέραμε. Τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης ήταν, γενικά, ότι το πενταμελές είναι αναγκαίο καθώς ακούγεται η γνώμη των μαθητών και ότι η λειτουργία του σχολείου είναι πιο ομαλή.

Βαϊναλής Κωνσταντίνος                   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *