Ποδηλατοδρόμοι: Αναγκαίοι ή άχρηστοι;

Κατά το 2ο γύρο των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές», το θέμα που δόθηκε στις δύο ομάδες, της Κυβέρνησης «Λογοτεχνίτες» και της Αντιπολίτευσης «Τεχνίτες του Λόγου», ήταν «Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν Ποδηλατοδρόμους». Οι αγορητές στην Αντιπολίτευση ήταν η Πιφάνη Κυριακή, η Τσούκα Μαρία-Άννα και η Βασιλειάδου Ισμήνη. Ενώ, την Κυβέρνηση εκπροσωπούσαν η Γκατζώνη Αναστασία, η Αγγελούση Πασχαλίνα και η Δεληδημητρίου Απόστολος.

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης ήταν ότι η κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου θα αποτελέσει οικονομική επιβάρυνση για τη χώρα. Επίσης, οι ποδηλατοδρόμοι είναι άχρηστοι, καθώς λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν, σήμερα, ποδήλατα. Ακόμα, ισχυρίστηκαν ότι εάν φτιαχτούν δρόμοι ειδικά για ποδήλατα θα πρέπει να φτιαχτούν δρόμοι για όλα τα μεταφορικά μέσα. Επιπρόσθετα, εάν οι ποδηλατοδρόμοι κατασκευαστούν με βιασύνη μπορεί να γίνουν ατυχήματα. Παράλληλα, δήλωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Από την άλλη πλευρά, τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης ήταν ότι με την κυκλοφορία των ποδηλάτων στους κανονικούς δρόμους μπορεί να προκληθούν ατύχημα που θα τραυματίσουν ή θα σκοτώσουν τον ποδηλάτη. Επίσης, θεωρεί ότι το κράτος μπορεί να βρει χρήματα για να κατασκευαστούν ποδηλατοδρόμοι. Η χρήση ποδηλάτων, σύμφωνα με τους «Τεχνίτες του Λόγου»,  εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια για τον πολίτη και το ποδήλατο είναι  πιο φθηνό με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Επιπροσθέτως, το ποδήλατο καλλιεργεί την οικολογική συνείδηση του πολίτη, καθώς θα ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιβάλλον και θα συνεισφέρει καλύτερα στην προστασία του.  Σε ερώτηση «Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε το ότι ένας πολίτης θα διαλέξει το ποδήλατο από το αμάξι» , η Αντιπολίτευση απάντησε  ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί αλλά πιστεύει ότι θα το κάνει γιατί είναι πιο ασφαλή. Ακόμα, επειδή οι αποστάσεις μέσα στην πόλη είναι μικρές, το ποδήλατο είναι το πιο οικονομικό μέσο.

Βαϊναλής Κωνσταντίνος            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *