Κυβέρνηση: «Μήπως με την κατάργηση των μαθητικών συμβουλίων επιστρέφουμε σε απολυταρχικές εποχές;»

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» στην Θεσσαλονίκη  τελέστηκαν οι 2οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές», στους οποίους η Κυβέρνηση «Fem power» και η Αντιπολίτευση  «Οι Δραμα-τικοί» κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με θέμα την κατάργηση των μαθητικών κοινοτήτων ( 5μελή και 15μελή  συμβούλια).

 Ο πρώτος ομιλητής της κυβέρνησης, ο οποίος είναι υπέρ της κατάργησης των μαθητικών συμβουλίων, έδωσε τον ορισμό των «μαθητικών κοινοτήτων».  Στην συνέχεια, υποστήριξε ότι, συνήθως,  δεν εκλέγονται άτομα ώριμα και με κριτική σκέψη αλλά, αντίθετα,  εκλέγονται άτομα με βάση την εξωτερική εμφάνιση τους. Επιπλέον, θεωρούν ότι, συχνά, υπάρχει λάθος καταμέτρηση είτε από απροσεξία είτε επίτηδες, με αποτέλεσμα να μην εκλέγονται αυτοί που πραγματικά ψηφίστηκαν από τους μαθητές . Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ο πρώτος ομιλητής αποδέχτηκε  τον ορισμό και την  άποψη της Κυβέρνησης. Όμως, υποστήριξαν ότι τα μαθητικά συμβούλια πρέπει να υπάρχουν γιατί είναι ένας διαμεσολαβητής στην σχέση μαθητών και καθηγητών .Τέλος, έθεσε το ερώτημα στην Κυβέρνηση «Μήπως με την κατάργηση των μαθητικών  συμβουλίων επιστρέφουμε σε απολυταρχικές εποχές;».

Ο δεύτερος ομιλητής της Κυβέρνησης, αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης θέτοντας, μετέπειτα, τα επιχειρήματα του . Υποστηρίζουν ότι πολλές φορές οι συνελεύσεις δεν γίνονται για να βρεθούν  λύσεις για τα διάφορα προβλήματα του σχολείου, αλλά να χάσουν μάθημα τα παιδιά . Ο δεύτερος ομιλητής της Αντιπολίτευσης, προέβαλε τα επιχειρήματα της ομάδας του. Τόνισε ότι η κοινωνικοποίηση των μαθητών σε μία ομάδα όπως τα συμβούλια, συμβάλει στην δημιουργία υπεύθυνων πολιτών. Επιπρόσθετα,  ανέφερε ότι με την εκλογή του δεκαπενταμελούς ενισχύεται η κριτική σκέψη των μαθητών έτσι ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να εκλέξουν πολίτικους που θα πάνε την χώρα μπροστά .

Ο τρίτος ομιλητής της Κυβέρνησης είχε αντίθετη άποψη με τον πρώτο ομιλητή της Αντιπολίτευσης  επισημαίνοντας ότι η δημοκρατία μπορεί να υπάρχει με άλλους τρόπους όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων. Ο τρίτος ομιλητής της ομάδας «Δραμα-τικοί» αντέκρουσε  τον πρώτο ομιλήτρια της Κυβέρνησης αναφέροντας ότι τα συμβούλια δεν γίνονται για να χάσουν μάθημα οι μαθητές, αλλά τις πιο πολλές φορές συζητούνται σοβαρά θέματα.

Ο τελευταίος  ομιλητής της ομάδας «Fem power»  συνόψισε τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρέπει να κερδίσουν καθώς τα επιχειρήματα τους βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Αντίστοιχα, και ο τελευταίος ομιλητής της Αντιπολίτευσης επισήμανε τα επιχειρήματα της ομάδας του.

Βαρβάρα Κοζαΐτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *