Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν ποδηλατοδρόμο;

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» πραγματοποιήθηκαν οι 2οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Κατά τον Γ’ γύρο, το θέμα για το οποίο κλήθηκαν οι δυο ομάδες, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, να επιχειρηματολογήσουν ήταν κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν στις πόλεις  ποδηλατοδρόμοι.

Αρχικά, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι ποδηλατοδρόμοι «είναι καθαρά οι δρόμοι που υπάρχουν  ποδήλατα». Για να διατηρηθεί ένας ποδηλατοδρόμος χρειάζονται χρήματα, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό καθώς ξοδεύονται ήδη αρκετά χρήματα σε πιο σημαντικά, κατά την γνώμη τους, έργα. Οι ποδηλατοδρόμοι, επίσης, μειώνουν το πλάτος των δρόμων, καθώς φτιάχνονται δίπλα σε πεζοδρόμια και καλύπτουν μεγάλο μέρος του δρόμου. Επιπλέον, οι ποδηλατοδρόμοι είναι ένας παράγοντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς και οι ποδηλατοδρόμοι δεν έχουν κάποια σημασία αφού δεν χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους. «Το ποδήλατο πρέπει να είναι παράγοντας ψυχαγωγίας και όχι μέσω μεταφοράς», σύμφωνα με τον αγορητή της Κυβέρνησης. «Πρέπει να αλλάξουμε σηματοδότες. Το ποδήλατο δεν θα μπορέσει να είναι μέσω μεταφοράς μιας ολόκληρης οικογένειας . Είναι εποχιακό μέσω, καθώς  το χειμώνα δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις λόγω  της κακοκαιρίας» συμπλήρωσε η Κυβέρνηση.

Η ομάδα της Αντιπολίτευσης, αντίθετα, υποστήριξε ότι είναι πιο οικολογικά τα ποδήλατα για το περιβάλλον, ενώ,  ταυτόχρονα προάγουν ένα μήνυμα αθλητισμού.  Ένας πολίτης όταν το βλέπει, του δημιουργείτε η επιθυμία για ποδήλατο. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο αθλούνται και έτσι βελτιώνουν την σωματική και την ψυχική υγεία, κατά την Αντιπολίτευση. «Γνωρίζουμε περιπτώσεις που καταστράφηκαν δάση για την δημιουργία δρόμων». Συνεπώς, σημείωσαν πως οι ποδηλατοδρόμοι πρέπει να υπάρχουν για να έρχεται ο άνθρωπος κοντά με την φύση.  «Αδιαμφισβήτητα, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον  να αγοράσει αυτοκίνητο και έτσι το ποδήλατο είναι ένα καλό οικονομικό μέσω. Οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν την προσοχή του κράτους και της κοινωνίας ευρύτερα».

Αναμένουμε, λοιπόν, την απόφαση των κριτών και την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας. Οι απόψεις και των δύο πλευρών ήταν ουσιαστικές και το αποτέλεσμα θα κριθεί στην λεπτομέρεια.

Δήμητρα Τουρτούρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *