Οι μαθητικές κοινότητες πρέπει να καταργηθούν;

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» πραγματοποιήθηκαν οι 2οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Κατά τον Γ’ γύρο, το θέμα για το οποίο κλήθηκαν οι δυο ομάδες, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, να επιχειρηματολογήσουν ήταν κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν στις πόλεις  ποδηλατοδρόμοι.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019  πραγματοποιήθηκαν στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Στον πρώτο γύρο, οι δύο ομάδες, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, υποστήριζαν την  θέση τους  με επιχειρήματα σχετικά με το θέμα αν οι μαθητικές κοινότητες  (5μελή και 15μελή συμβούλια) πρέπει να καταργηθούν.

Η Κυβέρνηση υποστήριζε ότι οι μαθητικές κοινότητες πρέπει να καταργηθούν έμμεσα. Θεωρούν ότι οι μαθητές  είναι ανεύθυνοι και ότι δεν παίρνουν στα σοβαρά τα σχολικά προβλήματα. «Δεν είναι ώριμοι για να το αντιμετωπίσουν». Πολλοί μαθητές, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θέλουν να κάνουν συμβούλιο για να χάσουν μάθημα και όχι για να ασχοληθούν με κάποιο σημαντικό αίτημα, για παράδειγμα εκδρομές. Τα μέλη παίρνουν λάθος αποφάσεις. Για αυτό θεωρούν ότι δεν είναι ικανοί για αυτό. Οι μαθητές ψηφίζουν με βάση ποιον συμπαθούν πιο πολύ και όχι με το ποιος είναι πιο ικανός για αυτήν την θέση Επιπλέον,  τα  παιδία που είναι σε μαθητικές κοινότητες νιώθουν ανώτεροι και δεν υπάρχει ισοτιμία. Οι καθηγητές φέρονται πιο καλά στα μέλη του συμβουλίου. Τα χρήματα που μαζεύονται, επίσης, από κάποια εκδήλωση δεν πηγαίνουν στο ταμείο του  σχολείο αλλά στο 15μελές συμβούλιο.

 Η Αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, υποστήριξαν ότι το σχολείο πρέπει να μάθει τρόπους στους μαθητές. Ο χρόνος που θα χαθεί θα χρησιμοποιηθεί για κάλο σκοπό. Ο καθηγητής, ίσως, θα μπορεί να πάρει από κάποια άλλη ώρα και να αναπληρώσει το μάθημα. Οι αποφάσεις, επίσης, είναι των καθηγητών οπότε δεν θα γίνει κάποιο λάθος. Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο υπεύθυνοι και θα μάθουν πως λειτούργει η χώρα με αποτέλεσμα θα μάθουν το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ακόμα, οι καθηγητές δεν κάνουν διακρίσεις. Τα χρήματα, επιπροσθέτως, από κάποιες εκδηλώσεις πηγαίνουν στο ταμείο του σχολείου ή σε κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. «Οι μαθητές δεν κάνουν συμβούλιο για να χάσουν μάθημα διότι θα μπορούσαν να βρουν κάποια άλλη δικαιολογία για  να μην κάνουν μάθημα. Για παράδειγμα να κάνουν φασαρία».

Δήμητρα Τουρτούρη

Αρχικά, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι ποδηλατοδρόμοι «είναι καθαρά οι δρόμοι που υπάρχουν  ποδήλατα». Για να διατηρηθεί ένας ποδηλατοδρόμος χρειάζονται χρήματα, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό καθώς ξοδεύονται ήδη αρκετά χρήματα σε πιο σημαντικά, κατά την γνώμη τους, έργα. Οι ποδηλατοδρόμοι, επίσης, μειώνουν το πλάτος των δρόμων, καθώς φτιάχνονται δίπλα σε πεζοδρόμια και καλύπτουν μεγάλο μέρος του δρόμου. Επιπλέον, οι ποδηλατοδρόμοι είναι ένας παράγοντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς και οι ποδηλατοδρόμοι δεν έχουν κάποια σημασία αφού δεν χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους. «Το ποδήλατο πρέπει να είναι παράγοντας ψυχαγωγίας και όχι μέσω μεταφοράς», σύμφωνα με τον αγορητή της Κυβέρνησης. «Πρέπει να αλλάξουμε σηματοδότες. Το ποδήλατο δεν θα μπορέσει να είναι μέσω μεταφοράς μιας ολόκληρης οικογένειας . Είναι εποχιακό μέσω, καθώς  το χειμώνα δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις λόγω  της κακοκαιρίας» συμπλήρωσε η Κυβέρνηση.

Η ομάδα της Αντιπολίτευσης, αντίθετα, υποστήριξε ότι είναι πιο οικολογικά τα ποδήλατα για το περιβάλλον, ενώ,  ταυτόχρονα προάγουν ένα μήνυμα αθλητισμού.  Ένας πολίτης όταν το βλέπει, του δημιουργείτε η επιθυμία για ποδήλατο. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο αθλούνται και έτσι βελτιώνουν την σωματική και την ψυχική υγεία, κατά την Αντιπολίτευση. «Γνωρίζουμε περιπτώσεις που καταστράφηκαν δάση για την δημιουργία δρόμων». Συνεπώς, σημείωσαν πως οι ποδηλατοδρόμοι πρέπει να υπάρχουν για να έρχεται ο άνθρωπος κοντά με την φύση.  «Αδιαμφισβήτητα, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον  να αγοράσει αυτοκίνητο και έτσι το ποδήλατο είναι ένα καλό οικονομικό μέσω. Οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν την προσοχή του κράτους και της κοινωνίας ευρύτερα».

Αναμένουμε, λοιπόν, την απόφαση των κριτών και την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας. Οι απόψεις και των δύο πλευρών ήταν ουσιαστικές και το αποτέλεσμα θα κριθεί στην λεπτομέρεια.

Δήμητρα Τουρτούρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *