Η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος»  πραγματοποιήθηκαν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Κατά τη διάρκεια των ομιλιών που απευθύνονταν στους συνοδούς, ένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν «η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών».

Όπως αναφέρθηκε, στις μέρες μας παιδιά από 4 έως 8 ετών, κακοποιούνται από ενήλικες που θέλουν να  ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες. Ακόμη, παιδιά κακοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς τους. Επίσης, οι καθηγητές και οι γονείς παρακολούθησαν κάποια μικρά βίντεο κακοποίησης του παιδιού από ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο της οικογένειας. Επίσης, τονίστηκε το γεγονός ότι έχει αναφερθεί πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο ένα θύμα (παιδί ή ενήλικας) πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιο  σχετικό κέντρο προστασίας  για καταγραφή του  περιστατικού. Εάν το παιδί έχει  κακοποιηθεί, τότε πρέπει να μιλήσει σχετικά με αυτό σε κάποιον μεγαλύτερο, δηλαδή,  γονέα, γνωστό ή κάποιον που εμπιστεύεται περισσότερο.

Στην Ελλάδα, επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 570 δράσεις σε πεντέμισι χρόνια.  Ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί , αλλάζει συμπεριφορά και έχει γενικότερα μία ανασφάλεια. Στη συνέχεια, έχουν δημιουργηθεί κινούμενα σχέδια για ηλικίες 4-8 χρονών που έχουν σκοπό να αισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση. Ακόμα,  έχει αναφερθεί πως τα παιδιά είναι καλό να μην φοβούνται  για αυτό το θέμα και να μιλούν  σε κάποιον δικό τους, την αστυνομία ή σε όποιον προσπαθεί να τους βοηθήσει να το ξεπεράσουν.

Ελένη Μίντση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *