Έλλογοι Ι: «Οι μαθητές δεν είναι φερέφωνα των καθηγητών»

Σήμερα, 02/03/2019, πραγματοποιήθηκε ο 1ος γύρος των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος».  Πολλοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έλαβαν μέρος χωρισμένοι σε ομάδες «Κυβέρνησης» και «Αντιπολίτευσης».

Η Κυβέρνηση «Ο λόγος έχει αντίλογο» και η Αντιπολίτευση «΄Ελλογοι Ι», επιχειρηματολόγησαν στο θέμα της κατάργησης των μαθητικών κοινοτήτων. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία είχε θετική άποψη ως προς την κατάργηση των 5μελών και 15μελών συμβουλίων, ειπώθηκαν τα εξής επιχειρήματα. Αρχικά, αναφέρθηκε πως οι μαθητές οι οποίοι εκλέγονται από τους υπόλοιπους, αναπτύσσουν ηγεμονικό ρόλο και συμπεριφέρονται με ανωτερότητα στους υπόλοιπους μαθητές. Έτσι περνάει στην συνείδηση των μαθητών ο θεμελιώδης θεσμός της Δημοκρατίας. Επίσης, σημειώθηκε το γεγονός ότι οι μαθητές υποβιβάζονται από τα μαθητικά συμβούλια και υπερτερεί η άποψη των μαθητικών συμβουλίων. Επιπρόσθετα, διατυπώθηκε πως οι μαθητές ψηφίζουν και εκλέγουν τα μαθητικά συμβούλια βάση φιλίας ή ανταλλαγής ψήφου. Επιπλέον, κάποιοι μαθητές καταφεύγουν στην βία και τον εκβιασμό  για να κερδίσουν μια ψήφο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα τα οποία εκπροσωπούν το σύνολο του σχολείου να εκλέγονται υποκειμενικά. Ακόμα, οι μαθητικές κοινότητες χρησιμοποιούν τις ψήφους των μαθητών, για να αποκτήσουν δημοτικότητα και δημοσιότητα μέσα στο σχολειό και δεν είναι ικανοί να υπερασπιστούν τα θέλω και τις απόψεις του συνόλου, σε βαθμό που θα μπορούμε να πούμε πως υπάρχει διδακτορική αντιμετώπιση από τις μαθητικές κοινότητες προς τους μαθητές. Επίσης, με μία μη αντικειμενική απόφαση του συνόλου αδικούνται σε μεγάλο βαθμό ικανοί μαθητές. Οι αγορητές της Κυβέρνησης, τόνισαν, παράλληλα, πως τα συμβούλια στηρίζονται στο να ακούγονται όχι να ακούν, και πως οι αποφάσεις του δεκαπενταμελούς συμβουλίου δεν αντικατοπτρίζουν την γνώμη του συνόλου, με αποτέλεσμα το δημοκρατικό πολίτευμα να έχει φθαρεί. Τέλος, ένα επιχείρημα που ήρθε σε αντίκρουση με την Αντιπολίτευση είναι ο ρόλος των καθηγητών, εφόσον υφίσταται το μαθητικό συμβούλιο. Η Κυβέρνηση υποστήριξε πως οι καθηγητές είναι οι ήρωες της πραγματικότητας, καθώς δεν υπάρχει εισήγηση ή παρατήρηση από τα δεκαπενταμελές ή τα πενταμελές συμβούλια . Έτσι, υποστηρίχθηκε πως οι καθηγητές είναι οι σύμμαχοι των μαθητών.

Αντίθετα, η Αντιπολίτευση προσπάθησε να αντικρούσει πολλά επιχειρήματα της Κυβέρνησης. Πρώτα από όλα, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των μαθητικών κοινοτήτων και τις χαρακτήρισε ως «τη φωνή όλων των υπόλοιπων μαθητών», δηλαδή ως έναν τρόπο έκφρασης των επιθυμιών τους. Επίσης, χαρακτήρισαν το σχολείο ως μία μικρογραφία της κοινωνίας και πιστεύει πως οι μαθητικές κοινότητες προετοιμάζουν τους μαθητές να γίνουν ενεργοί μελλοντικοί πολίτες. Επιπλέον, αντέκρουσε την άποψη της Κυβέρνησης και τόνισε πως τα μαθητικά συμβούλια μαθαίνουν στους μαθητές να ψηφίζουν με αντικειμενικότητα. Υπογράμμισε ,επίσης, πως είναι ανήκουστο στην Ελλάδα να μην υπάρχει δημοκρατία. Επιπρόσθετα, σημειώνει πως οι μαθητές δεν είναι φερέφωνα των καθηγητών και μπορούν να εκφράσουν μόνοι τους την άποψη τους.

Εν κατακλείδι, και οι δύο ομάδες εξέφρασαν τα επιχειρήματα τους μετά από πολλή σκέψη και με αντικειμενικότητα.

Ιωάννα Μπασσάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *