Κατάργηση ή μη των μαθητικών κοινοτήτων;

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στα Εκπαιδευτήρια  «Ο Απόστολος Παύλος» οι 2οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Τι είναι, όμως, οι αγώνες αυτοί; Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου συμμετέχουν και είναι χωρισμένοι σε δυο ομάδες, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης προσπαθώντας να υποστηρίξουν την θέση τους με πειστικά επιχειρήματα.

 Ένα από τα δοθέντα θέματα ήταν «Οι μαθητικές  κοινότητες (5μελη και 15μελή συμβούλια) πρέπει να καταργηθούν». Ενώ, οι ομάδες που κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν ήταν η Κυβέρνηση «Αγορητές Χαλκηδόνας» και η Αντιπολίτευση «Τα παιδία του Αριστοτέλη».

Η πρώτης ομάδα, η Κυβέρνηση «Αγορητές Χαλκηδόνας» είπαν ότι οι έφηβοι στην πιο δύσκολη ηλικία της ζωής τους, δεν  βρίσκονται στην ώριμη θέση να πάρουν τόσο δύσκολες αποφάσεις για μια ολόκληρη σχολική μονάδα και ότι με τα 5μελή και τα 15μελή δεν υπάρχει ισότητα ανάμεσα στους μαθητές. Δεν γίνεται, επίσης, να θεωρείται κάποιος κατώτερος και κάποιος άλλος ανώτερος. Επιπλέον, χαρακτήρισαν άσκοπα αυτά τα συμβούλια, αφού υπάρχει ήδη ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι αυτός που πρέπει να έχει την πλήρη επίγνωση για το τι συνέβη στο σχολείο και όχι οι ίδιοι οι μαθητές. Ακόμα, υποστήριξαν ότι κάποιες φορές υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στους μαθητές και έτσι διαλύονται φιλίες. Έτσι, πιστεύουν ότι τέτοιου είδους συμβούλια πρέπει να καταργηθούν από την σχολική μονάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση «Τα παιδία του Αριστοτέλη» ανέφεραν ότι τέτοιου είδους συμβούλια δημιουργήθηκαν για την ομαλή οργάνωση του σχολείου. Υπάρχει, επίσης, καλύτερη οργάνωση μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Με τα 5μελή και 15μελή συμβούλια, οι μαθητές γίνονται πιο υπεύθυνα άτομα, μαθαίνουν καλύτερα την λειτουργία της κοινωνίας αφού υπάρχει δημοκρατία ανάμεσά τους.

Οι δύο ομάδες ήταν πολύ δυναμικές και τα επιχειρήματά τους ήταν πολύ ισχυρά. Αν και υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσά τους ήταν ένας, αρκετά, καλός αγώνας. Κουρκουτμάνου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *