Βαρβάκειο Ι: «Τα ριάλιτι σόου είναι ψεύτικα και όχι αληθινά»

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος»  πραγματοποιήθηκαν οι 2οι  Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν η ομάδα της Κυβέρνησης «Αγορητές της Χαλκηδόνας» και της Αντιπολίτευσης «Βαρβάκειο Ι» στον δεύτερο γύρο ήταν «τα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου που αποτελούν μέσο ανάδειξης δεξιοτήτων των συμμετεχόντων».

 Η Κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα ριάλιτι παρακολουθούνται από πολύ κόσμο για να αναδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα.  Η τηλεόραση  είναι ένα μέσο προβολής εικόνας και ήχου. Τα άτομα αναδεικνύουν στοιχεία προσώπων που τα βλέπει όλος ο κόσμος και μέσα από αυτό οι άνθρωποι που παρακολουθούν, δηλαδή οι θεατές, αποκτούν είδωλα, δηλαδή, τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν σε μία τηλεοπτική σειρά. Με την προβολή στο κοινό, αυτός που συμμετέχει αναδεικνύει στοιχεία του χαρακτήρα του και με τον διαγωνιζόμενο οι τηλεθεατές ταυτίζονται και αποκτούν πρότυπα. Με την συμμετοχή στα ριάλιτι, τα άτομα που συμμετέχουν κοινωνικοποιούνται, δηλαδή συνυπάρχουν γύρω τους με άλλους ανθρώπους.

 Αντίθετα, η Αντιπολίτευση υποστήριξε ότι τα ριάλιτι σόου δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, «είναι ψεύτικα και όχι αληθινά».  Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες δεν δείχνουν τον αληθινό τους χαρακτήρα και θέλουν να προβάλλον μόνο τις καλές πλευρές τους. Ακόμη, οι αγορητές της παρούσας ομάδας δεν συμφωνούν πως τα ριάλιτι σόου δεν αναδεικνύουν τις δεξιότητες των συμμετεχόντων. Επίσης, όσα φαίνονται μπροστά από την κάμερα δεν σημαίνει πως είναι αληθινά και αυτό το καταφέρνουν, επειδή όλα αυτά που γυρίζονται πίσω από την κάμερα σκηνοθετούνται και επεξεργάζονται με τέτοιον τρόπο  για να φαίνονται ψεύτικα. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και προβάλλεται συνεχώς ως ψεύτικη καθημερινότητα με στόχο την αύξηση των νούμερων τηλεθέασης. Τα ριάλιτι, κυρίως, είναι σόου για να τα βλέπουν οι άνθρωποι και να διασκεδάζουν.

 Συνοψίζοντας, και οι δύο ομάδες εξέφρασαν τα επιχειρήματά τους για το συγκεκριμένο θέμα με σεβάσμιο τρόπο.  

                                                                                                                                   Μίντση Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *