Η κατάργηση των μαθητικών κοινοτήτων

Σήμερα, κατά την πρώτη μέρα του διαγωνισμού ρητορικών αγώνων , στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», στην αίθουσα 012, οι δύο ομάδες, της κυβέρνησης (ομαδικότητα 0) και της αντιπολίτευσης (Φεραίος) συμμετείχαν στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού με θέμα «Οι μαθητικές κοινότητες – 5μελη και 15μελη συμβούλια –  πρέπει να καταργηθούν;». Οι ομάδες  προσπάθησαν να «κερδίσουν» σε αυτό το γύρω εκφράζοντας   τα επιχειρήματα τους και αντικρούοντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων τους.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη της για την κατάργηση των μαθητικών κοινοτήτων με ορισμένα επιχειρήματα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο επιχείρημα είναι ότι οι μαθητικές κοινότητες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Λειτουργούν παρασιτικά και προσπαθούν τα μέλη της να γίνουν πιο δημοφιλείς. Έτσι αναφέρουν ότι είναι ένα μέσο ανάδειξης τους. Το δεύτερο επιχείρημα ήταν τα κριτήρια επιλογής των μελών. Συνήθως κρίνουμε τα παιδιά που θα ψηφίσουμε με βάση τις συμπάθειες και κάποιες ψεύτικες υποσχέσεις όπως οι καταλείψεις. Έπειτα ένα άλλο επιχείρημα ήταν η αφορμή για χάσιμο μαθήματος. Οι μαθητές στην προσπάθεια τους να χάσουν ώρες μαθημάτων τείνουν να βρίσκουν προβλήματα όπως η καθαριότητα ή η μικρές βλάβες που μπορούν να αναφερθούν μία φορά και να λυθεί το θέμα. Αργότερα εξέφρασαν κάποιες εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση της μαθητικής κοινότητας. Η πρώτη ήταν αντί για τα συμβούλια να ψηφίζουν όλοι οι μαθητές του σχολείου και η δεύτερη ο σύλλογος γονέων ώστε τα παιδιά να έχουν περισσότερο χρόνο να διαβάσουν. Τέλος, ανέφεραν ότι μετά την ψηφοφορία πολλοί από τους μαθητές παύουν να ασχολούνται με τις μαθητικές κοινότητες και αυτό καταλήγει στην έλλειψη ενεργών πολιτών.

Στη συνέχεια η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι μαθητικές κοινότητες αντιπροσωπεύουν το σχολείο. Τονίζουν πως ο αριθμός των 15 ατόμων είναι αντιπροσωπευτικός έναντι των 300 καθώς η επιλογή των αντιπροσώπων αποτελεί καθαρά την άποψη της πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά επισημάνει πως 15 άτομα είναι άδικο να ηγούνται 300 μαθητές. Οι μαθητές με την διαδικασία αυτή, τους δίνετε η ευκαιρία να παίρνουν τον ρόλο του πολιτικού, να κρίνουν και να κριθούν, να αποκτήσουν δική τους άποψη και να εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη.

Συνεπώς, είναι αναγκαίο να αναφερθεί πως η διαδικασία αυτή έχει συζητηθεί έντονα και από τις δύο ομάδες. Η αντιπολίτευση υποστήριξε πως η σφαιρική τους άποψη, τα πολλά παραδείγματα και η αντικειμενική τους γνώμη μπορεί να τους οδηγήσει στην νίκη. Τέλος, η κυβέρνηση έχει πίστη στις απόψεις της και θεωρεί πως με την βοήθεια του συλλόγου γονέων θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τις δικές τους απόψεις.  

Ανθούλη Μαρία  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *