Χρειάζονται οι πόλεις ποδηλατόδρομους;

Σήμερα κατά τη πρώτη μέρα του διαγωνισμού Ρητορικών Αγώνων, στα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», οι δύο ομάδες, της κυβέρνησης «Συγητήτε» και της αντιπολίτευσης «ρήτορες του 21ος»   στον τρίτο γύρο του διαγωνισμού με θέμα «οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν ποδηλατοδρόμους». Οι ομάδες κλήθηκαν να εκφράσουν  τα επιχειρήματα τους και να αντικρούσουν τις τοποθετήσεις των αντιπάλων τους.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι στις πόλεις. Το πρώτο τους επιχείρημα ήταν ότι χωρίς τους ποδηλατοδρόμους θα μπορούν να έχουν περισσότερο χώρο οι πεζοί και θα υπάρχουν πιο πλατιοί δρόμοι για τα άλλα μέσα μεταφοράς. Επίσης ανέφεραν ότι τα ποδήλατα είναι και αυτά μέσα μεταφοράς, όπως και τα αυτοκίνητα. Είπαν ότι εάν τα ποδήλατα πρέπει να έχουν δικό τους δρόμο έτσι θα πρέπει  να έχουν και όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, κάτι αδύνατο να συμβεί. Επίσης πρόσθεσαν ότι, επειδή οι ποδηλατοδρόμοι είναι συνήθως από την δεξιά των αυτοκινήτων, υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. Η έκφραση της κυβέρνησης που κέντρισε το ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή ήταν «Η ζωή δεν είναι παιχνίδι και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε το θείο δώρο αυτό.

Στη συνέχεια η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι στην πόλη.  Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι δίνει την ευκαιρία σε αθλητικούς τύπους να γυμναστούν και να έχουν καλή υγεία. Έπειτα αναφέρθηκε στην ευκολότερη μετακίνηση και την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αργότερα αντίκρουσαν την άποψη ότι πρέπει όλα τα μέσα μεταφοράς να βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Έδωσαν ένα παράδειγμα με την εύστοχη απορία αν μπορεί ένα μικρό παιδί να κάνει ποδήλατο δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Ακολούθως, έχοντας ποδηλατοδρόμους παρότρυναν τους πολίτες να το χρησιμοποιήσουν με στόχο την μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Συνοψίζοντας, η κυβέρνηση ανέφερε πως με την συγχώνευση των ποδηλατοδρόμων με τους αυτοκινητοδρόμους θα ενισχυθεί η συλλογικότητα και όλοι θα μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλον, για παράδειγμα οι οδηγοί αυτοκινήτων θα σέβονται τους ποδηλάτες. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι ποδηλατόδρομοι βοηθούν στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην ασφάλεια των πολιτών. Ανθούλη Μαρία                                 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *