Πρέπει να καταργηθούν οι μαθητικές κοινότητες;

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο 1ος γύρος  των 2ων  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ  ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΟΡΗΤΕΣ» στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα των αγώνων ήταν «Οι μαθητικές κοινότητες (5μελή και 15μελή συμβούλια) θα πρέπει να καταργηθούν». Η μία ομάδα (Κυβέρνηση) υποστήριζε το θέμα ενώ η δεύτερη ομάδα (Αντιπολίτευση)  το απέκρουε. Στην αίθουσα 209 το όνομα της κυβέρνησης ήταν «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΤΕΣ», ενώ της αντιπολίτευσης «ΡΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ».

Ο 1ος ομιλητής των Λογοτεχνίτων, υποστήριξε πως οι μαθητές είναι ηλικιακά μικροί για να μπορέσουν να εκφράσουν τα αιτήματα των συμμαθητών τους. Πρόσθεσε επίσης, πως η ευθύνη ενός μαθητή να ικανοποιεί τα παιδιά όλου του σχολείου του είναι πολύ μεγάλη. Τέλος, ανέφερε πως θα ήταν καλύτερα οι μαθητές να απευθύνονται στους καθηγητές τους για τα θελήματα τους. Ο 2ος ομιλητής της ίδιας ομάδας  είπε πως το παιδί με το συμβούλιο του 5μελούς και 15μελούς αντίστοιχα,  μαθαίνει να ψηφίζει  υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά επιλέγοντας τον φίλο του και όχι αυτόν που θεωρεί καλύτερο για το σχολείο του.  Ο 3ος ομιλητής μίλησε για τους υποψήφιους μαθητές που είναι πολλά υποσχόμενοι για πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν, και βάζουν υποψηφιότητα για να γίνουν δημοφιλείς. Ο 4ος και τελευταίος ομιλητής της Κυβέρνησης, ολοκλήρωσε τον λόγο του με όλα τα επιχειρήματα της ομάδας του προσθέτοντας πως ένα μέρος του μισθού του καθηγητή είναι για να ικανοποιεί τα θέλω των μαθητών του.

Αντίθετα, ο 1ος ομιλητής της ομάδας «Ρήτορες της συμφοράς»  υποστήριξε πως τα αιτήματα των μαθητών  μπορούν να εισακουστούν καλύτερα από τον συμμαθητή του παρά από κάποιον καθηγητή διότι κοιτάει το συμφέρον του. Επιπλέον,  ανέφερε τον θεσμό της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ των παιδιών, καθώς τα μέλη των συμβουλίων αυτών προσπαθούν για κοινό στόχο. Ο 2Ος ομιλητής μίλησε για την υπευθυνότητα που δημιουργείται στο παιδί μετά την συμμετοχή του σε 5μελές ή 15μελές. Ο 3Ος ομιλητής τόνισε πως τα συμβούλια είναι περισσότερο δημοκρατικά και, τέλος, ο 4ος ομιλητής ολοκλήρωσε τα επιχειρήματα της ομάδας του.

Άννα Ανδρεοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *