Ένα θέμα……. σχολικό!

Κατά την πρώτη μέρα των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης, που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Μαρτίου του 2019 στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος», στον πρώτο γύρο το θέμα που δόθηκε στα μέλη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης για να αναπτύξουν και να επιχειρηματολογήσουν για την  κατάργηση  ή όχι των μαθητικών κοινοτήτων, δηλαδή του 5μελους και 15μελους συμβουλίου. Οι δύο ομάδες, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, ονομάζονταν «Αγορητές Χαλκηδόνας» και «Τα παιδιά του Αριστοτέλη». Τα ονόματα των Αγορητών της Κυβέρνησης ήταν: Ευαγγελία Νικολαϊδου, Γιώργος Μετλάρης και Βασίλης Κωνσταντινίδης. Τα ονόματα των Αγορητών της Αντιπολίτευσης ήταν: Γιάννης Κώτσιος, Σόνια Κοντογιάννη και Όλγα Λιάκου.

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης ήταν ότι τα  15μελή και 5μελή συμβούλια του Σχολείου πρέπει να καταργηθούν, γιατί οι έφηβοι δεν έχουν την ικανότητα να πάρουν αποφάσεις, λόγω της έλλειψης ωριμότητάς τους. Επίσης, οι μαθητικοί αυτοί σύλλογοι λειτουργούν μη δημοκρατικά, καθώς δεν είναι σωστό να παίρνουν αποφάσεις για ένα ολόκληρο σχολείο, του οποίου ο μαθητικός  πληθυσμός μπορεί να είναι και πάνω από 400 άτομα, μόνο δεκαπέντε άτομα. Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, είναι ότι βάζουν ταμπέλες στα παιδιά, γιατί ο πρόεδρος, για παράδειγμα του 15μελούς ταυτίζεται συνήθως με το πιο ικανό παιδί του σχολείου κάτι το οποίο μπορεί να είναι λάθος. Επιπροσθέτως, πιστεύουν ότι είναι άσκοπη η λειτουργία τους, καθώς τα παιδιά δεν είναι σε θέση να ασκήσουν πολιτική. Ένα άλλο επιχείρημα, το οποίο υποστηρίζει την θέση τους είναι ότι παρατηρούν ότι τα παιδιά προωθούν bullying μέσο της ανισότητας που δημιουργείται ανάμεσα στους μαθητές. Ένα μεγάλο κριτήριο που θέτει την λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων άσκοπη, είναι ότι ψηφίζονται με λάθος κριτήριο ψήφου, καθώς το κριτήριο είναι η δημοσιότητα και όχι η ικανότητα. Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μέσω των συμβουλίων αυτών, σε πολλές περιπτώσεις, καταστρέφονται φιλίες. Επίσης, μέσω των συμβουλίων αυτών προκαλείται κομματοποίηση και προώθηση ακραίων ιδεολογιών. Στην ερώτηση της αντιπολίτευσης αν πρέπει ο Σύλλογος Γονέων  να είναι υπεύθυνος αντί του 15μελούς, απάντησαν ναι, καθώς τα μέλη τους είναι ενήλικα. Ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα της Κυβέρνησης, είναι ότι στο εσωτερικό του 15μελούς, επικρατεί μια χάβρα και ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία, λόγω του λάθους κριτηρίου ψήφου που προαναφέραμε. Τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης ήταν γενικά ότι το πενταμελές είναι αναγκαίο καθώς ακούγεται η γνώμη των παιδιών και ότι η λειτουργία του σχολείου είναι πιο ομαλή μαζί του.

Σε συνέντευξη που πήραμε από τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, μέλος της Κυβέρνησης, μας είπε ότι δεν αγχώθηκε την  ώρα της ομιλίας του και τον βοήθησε να μιλήσει με τόση δύναμη η βοήθεια της ομάδας του.

Βαϊναλής Κωνσταντίνος                   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *