Χρειάζονται οι μαθητικές κοινότητες;

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» στην Θεσσαλονίκη  τελέστηκαν οι αγώνες ρητορικής. Το θέμα το όποιο είχαν κληθεί  να επιχειρηματολογήσουν οι fem power (κυβέρνηση) και οι Δραμα-τικοι  Ρήτορες (αντιπολίτευση) ήταν η κατάργηση των μαθητικών κοινοτήτων (5μελή και 15μελή  συμβούλια).

Ο πρώτος ομιλητής της κυβέρνησης ο οποίος είναι υπέρ της κατάργησης των μαθητικών συμβουλίων  έδωσε τον ορισμό των μαθητικών κοινοτήτων.  Στην συνέχεια υποστήριξε ότι συνήθως δεν εκλέγονται άτομα ώριμα και με κριτική σκέψη αλλά αντίθετα εκλέγονται άτομα με βάση την εξωτερική εμφάνιση τους. Επιπλέον θεωρούν ότι συχνά υπάρχει λάθος καταμέτρηση είτε από απροσεξία είτε επίτηδες με αποτέλεσμα να μην εκλέγονται αυτοί που πραγματικά ψηφίστηκαν από τους μαθητές . Από την πλευρά της αντιπολίτευσης  ο πρώτος ομιλητής αποδέχτηκε  τον ορισμό και τη  άποψη της κυβέρνησης όμως αντίθετα πιστεύουν ότι τα μαθητικά συμβούλια πρέπει να υπάρχουν γιατί είναι ένας διαμεσολαβητής  στην σχέση μαθητών και καθηγητών. Τέλος θέτει το έξης ερώτημα στην κυβέρνηση: Μήπως με την κατάργηση των μαθητικών  συμβουλίων επιστρέφουμε σε απολυταρχικές εποχές ;

Ο δεύτερος ομιλητής της κυβέρνησης αντικρούει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης θέτοντας μετέπειτα τα επιχειρήματα του. Θεωρούν ότι πολλές φορές οι συνελεύσεις δεν γίνονται για να βρεθούν  λύσεις για τα διάφορα προβλήματα του σχολείου αλλά να χάσουν μάθημα τα παιδιά . Ο δεύτερος ομιλητής της αντιπολίτευσης αντικρούει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και στην συνέχεια προβάλει τα επιχειρήματα της ομάδας του. Πιστεύουν ότι η κοινωνικοποίηση των μαθητών σε μία ομάδα όπως τα συμβούλια, συμβάλει στην δημιουργία υπεύθυνων πολιτών. Επιπρόσθετα πιστεύει ότι με την εκλογή του δεκαπενταμελούς ενισχύεται η κριτική σκέψη των μαθητών έτσι ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να εκλέξουν πολίτικους που θα πάνε την χώρα μπροστά .

Ο τρίτος ομιλητής της κυβέρνησης έχει την αντίθετη άποψη με τον πρώτο ομιλητή της αντιπολίτευσης  λέγοντας ότι η δημοκρατία μπορεί να υπάρχει με άλλους τρόπους όπως οι παρακολούθηση σεμιναρίων .Ο τρίτος ομιλητής της αντιπολίτευσης αντικρούει τον πρώτο ομιλητή της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα συμβούλια δεν γίνονται για να χάσουν μάθημα οι μαθητές αλλά τις πιο πολλές φορές συζητούνται σοβαρά θέματα.

Ο τελευταίος  ομιλητής της κυβέρνησης  συνοψίζει  τα επιχειρήματα της ομάδας του και προσθέτει ότι πρέπει να κερδίσουν καθώς τα επιχειρήματα τους βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Αντίστοιχα και ο τελευταίος ομιλητής της αντιπολίτευσης επισημάνει τα επιχειρήματα της ομάδας του .

Τέλος, πιστεύω ότι οι αγώνες ήταν πολύ ωραίοι και όλοι οι ομιλητές κάλυψαν το θέμα ολοκληρωμένα.

Βαρβάρα Κοζαΐτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *