Η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών

Πρώτη μέρα σήμερα 2 Μαρτίου στο σχολείο «Απόστολος Παύλος»  πραγματοποιήθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός ρητορικών αγώνων. Ανάμεσα στις ομιλίες που απευθύνονται στους συνοδούς και έγιναν στην αίθουσα τελετών, ήταν και το θέμα της «σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών».

Όπως αναφέρθηκε, στις μέρες μας παιδιά από 4 έως 8 ετών κακοποιούνται από ενήλικες που θέλουν να  ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες. Ακόμη παιδιά κακοποιούνται από τους ίδιους τους τούς πατέρες. Επίσης παρακολουθήσαμε κάποια μικρά βίντεο από κακοποίηση από ένα συγγενικό πρόσωπο ή φιλικό της οικογένειας. Έχει αναφερθεί πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο ένα θύμα (παιδί ή ενήλικας) πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιο  σχετικό κέντρο προστασίας  για να αναφέρει το  περιστατικό. Εάν το παιδί έχει  κακοποιηθεί, τότε πρέπει να μιλήσει σχετικά με αυτό σε κάποιον  μεγαλύτερο, γονέα, γνωστό ή κάποιον που εμπιστεύεται.

Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 570 δράσεις σε πεντέμισι χρόνια. Ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί αλλάζει συμπεριφορά και έχει γενικότερα μία ανασφάλεια. Στη συνέχεια έχουν δημιουργηθεί κινούμενα σχέδια για ηλικίες 4-8 χρονών που έχουν σκοπό να εβεστιτοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση.  Έχει αναφερθεί πως τα παιδιά είναι καλό να μην φοβούνται  για αυτό το θέμα να μιλήσουν  σε κάποιον δικό τους ή στην αστυνομία και σε όποιον προσπαθεί να τους βοηθήσει να το ξεπεράσουν.

Ελένη Μίντση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *