Σήμερα, 2 Μαρτίου 2019, στην Θεσσαλονίκη διεξάγονται οι ρητορικοί αγώνες, όπου οι δύο ομάδες, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση δοκιμάστηκαν στον πρώτο γύρο με θέμα αν οι μαθητικές κοινότητες πρέπει να καταργηθούν.
Τα επιχειρήματα και οι σκέψεις της πρώτης ομάδας για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ότι πολλοί μαθητές είναι ανήλικοι και συνήθως αυτό οδηγεί σε ανωριμότητα και ανευθυνότητα με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση χρημάτων, εξουσίας και μαθητικές ώρες χωρίς λόγο. Τα μαθήματά τους, επίσης, παραμελούνται με συνέπεια να αδιαφορούν για πιο ουσιώδη πράγματα. Ακόμα, παίρνουν ανεξάρτητα αποφάσεις με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Ευνοούνται οι δημοφιλείς μαθητές λόγω των σχέσεών τους με άλλους μαθητές και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες. Επίσης, τα άτομα που επιλέγονται δεν είναι πάντα ικανά, δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν κάποια άτομα με περισσότερα χαρίσματα που να αξίζουν για αυτή τη θέση.
Παράλληλα, η αντίπαλη ομάδα, η Αντιπολίτευση, εξέφρασε τη δική της γνώμη, σύμφωνα με τις οποίες αν καταργηθεί η μαθητική κοινότητα τότε οι καθηγητές και ο διευθυντής θα αποφασίζουν χωρίς να ξέρουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες του σχολείου. Αν όμως γινόταν αυτό, τότε, ο κάθε μαθητής θα πήγαινε συνέχεια στους δασκάλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σύγχυση. Όμως, το να είσαι στο πενταμελές συμβούλιο θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν χαρίσματα όπως υπευθυνότητα , καθώς και οι γνώσεις που θα αποκομίσουν θα τους βοηθήσει στο μέλλον στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αυτός ο δεσμός πρέπει να συνεχιστεί γιατί θεωρούμε ότι οι καθηγητές ή ο διευθυντής δεν μπορούν να κρίνουν αν κάποιο πράγμα είναι σημαντικό ή ασήμαντο.
Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση υποστηρίζει την απόφαση της κατάργησης των μαθητικών κοινοτήτων και η Αντιπολίτευση είναι εναντίον αυτής της απόφασης. Τα τελικά αποτελέσματα για την νικητήρια ομάδα θα ανακοινωθούν αύριο.
Μαρία Σίσκου