Το debate για την ποδηλασία

Στο ιδιωτικό σχολείο «Απόστολος Παύλος» πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα των  δεύτερων πανελλήνιων μαθητικών αγώνων ρητορικής. Συγκεκριμένα στην αίθουσα 107, ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα τέθηκε ως θέμα για τους αγορητές για τον τρίτο γύρο των αγώνων. Το θέμα αυτό αναφερόταν στο αν πρέπει να έχουν ποδηλατοδρόμους οι πόλεις ή όχι.  Η ομάδα «Ευρωπαϊκό όραμα» είχε τον ρόλο της Κυβέρνησης ενώ η ομάδα «Λογομάχοι» είχε αντίθετα τον ρόλο της Αντιπολίτευσης.

Ξεκινώντας ο πρώτος ομιλητής της Κυβέρνησης άρχισε δίνοντας τον ορισμό του θέματος και συνέχισε αναφέροντας και αναπτύσσοντας  κάποια από τα βασικά επιχειρήματα της ομάδας του. Έτσι ανέφερε ότι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων θα δυσκολέψει την στάθμευση των αυτοκίνητων και θα αυξήσει την κίνηση στους δρόμους, καθώς θα καταργηθεί η δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας. Επιπλέον περιγράφει το γεγονός ότι οι εκτάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για ποδηλατοδρόμους θα μπορούσαν να γίνουν πράσινοι χώροι όπως πάρκα. Οι υπόλοιποι ομιλητές της ομάδας της Κυβέρνησης  βασίστηκαν σε αυτά τα επιχειρήματα με μόνη εξαίρεση την προσθήκη ενός επιχειρήματος το οποίο αναφερόταν στο ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας και άλλα οχήματα, φιλικά προς τον περιβάλλον, θα είναι διαθέσιμα εκτός του ποδηλάτου.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα της Αντιπολίτευσης αποδέχτηκε τον ορισμό της Κυβέρνησης και ξεκίνησε με την επιχειρηματολογία της. Ο πρώτος ομιλητής αναφέρθηκε  στα ατυχήματα που προκαλούνται από την έλλειψη ποδηλατοδρόμων και πρόσθεσε ότι μέσω των ποδηλάτων μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι τα ποδήλατα αποτελούν την πιο οικολογική λύση. Τέλος ο πρώτος ομιλητής παρέθεσε ένα παράδειγμα το οποίο άντλησε από προσωπική του εμπειρία. Επιπλέον ο δεύτερος ομιλητής μίλησε για την άσκηση και την γυμναστική που προσφέρει η ποδηλασία, καθώς και για το γεγονός ότι το ποδήλατο είναι φθηνό, βολικό και σύγχρονο μέσο μεταφοράς. Ο τρίτος και τέταρτος ομιλητής έκαναν μία σύνοψη όσων είχαν ειπωθεί χωρίς να προσθέσουν κάτι καινούριο.

 Πεϊνούδη Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *