Σήμερα, 2 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκαν οι Πανελλήνιοι ρητορικοί αγώνες στα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» . Το θέμα ήταν «Τα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου αποτελούν μέσο ανάδειξης δεξιοτήτων των συμμετεχόντων» . Οι ομάδες, Αντιπολίτευση, «Παιανιείς ρήτορες» και η Κυβέρνηση, «Ομαδικότητα μηδέν», προσπάθησαν να υποστηρίξουν την θέση τους βρίσκοντας πειστικά επιχειρήματα.
Αρχικά, η ομάδα της Κυβέρνησης ξεκινάει λέγοντας πως αποτελούν τα ριάλιτι μέσω ανάδειξης. Υποστήριξαν, επίσης, πως σόου σαν αυτά που δείχνουν τις δεξιότητες κάποιου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για σπουδές, να αποκομίσουν εμπειρίες, να έχουν ένα καλό ποιοτικό επίπεδο και να συντηρούν την οικογένειά τους.
Η δεύτερη ομάδα ανέφερε πως μπορεί οι διαγωνιζόμενοι να είναι εκείνη τη στιγμή γνωστοί αλλά στο μέλλον θα έχουν ξεχαστεί. Δήλωσαν, επίσης, πως αποτελούν πλαστές προσωπικότητες και είδωλα, καθώς δεν έχουν ιδιαίτερη δεξιότητα. Επιπλέον, είπαν πως σε καμία περίπτωση ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται στη τηλεόραση όπως στην πραγματική του ζωή και επηρεάζουν τους ανθρώπους αρνητικά. Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως για να δείξει κάποιος τις δεξιότητες του δεν χρειάζεται να συμμετέχει σε κάποιο ριάλιτι σόου αλλά μπορεί ο ίδιος να εργαστεί.
Η «Ομαδικότητα Μηδέν» απάντησε υποστηρίζοντας πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι πιθανοί συμμετέχοντες είναι πλαστές προσωπικότητες αν δεν τους έχουμε γνωρίσει πρωτύτερα . «Αν μια δεξιότητα είναι ψεύτικη, οι κριτές μέσα από την προσωπική τους εμπειρία θα το αντιληφθούν σύντομα» τόνισε η ομάδα της Κυβέρνησης. Ανέφεραν, επίσης, πως είναι η δημοτικότητα αποτελεί δεξιότητα . Συνέχισαν, λέγοντας πως τα μέσα για να προβληθούν οι δεξιότητες είναι τα ριάλιτι σόου με κύριο στόχο τους τα χρήματα και όχι τη φήμη που, ίσως, εξαφανιστεί στο μέλλον. Ακόμα, τόνισαν πως ένα άτομο με πραγματικές δεξιότητες δεν ξεχνιέται αλλά γίνεται αρεστό.
Στο τέλος, η ομάδα της Αντιπολίτευσης ανέφερε τον τρόπο με το οποίο τα μέσα ωραιοποιούν τις προσβληθείσες καταστάσεις και όχι τις δεξιότητες του κάθε διαγωνιζόμενου, τονίζοντας πως ένας άνθρωπος με πραγματικές δεξιότητες μπορεί να τις αναδείξει σε δράσεις και οργανώσεις.
Τσερπέ Χριστίνα